Ventilatie in huis

Schone lucht in huis is noodzakelijk voor uw gezondheid. Daarvoor is ventilatie nodig: aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht en vocht. In ongeveer 7 van de 10 huizen in Nederland gaat dat op een natuurlijke manier: verse lucht stroomt het huis in via naden, kieren, klepraampjes en roosters, vervuilde lucht stroomt via afvoerkanalen in de wc en badkamer het huis uit.




Veel mensen maken naden en kieren dicht om tocht en warmteverlies tegen te gaan. Dat is slim en bespaart energie, maar dan moet u wel zorgen dat er genoeg verse lucht binnenkomt via roosters en klepraampjes. Anders wordt de lucht in huis snel ongezond. 

In ons dagelijkse leven koken we, doen we de was en schaffen we nieuwe spullen aan. Sommigen van ons roken ook in huis. Al deze activiteiten vervuilen de lucht in huis. Dus hoe pakt u dit aan? Door goed en slim te ventileren.

Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht: zet (klep)raampjes en/of ventilatieroosters open. Zorg ook dat de lucht door uw huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in de deur of muur.

In sommige situaties is het belangrijk om extra te ventileren:

  • Tijdens het koken: via een open raam of een afzuigkap. Zet de afzuigkap in de hoogste stand bij bakken en braden in olie of boter en laat hem een uur na het bakken aanstaan om alle schadelijke stoffen, zoals fijnstof, af te voeren.
  • Tijdens het douchen: zet eventuele ventilatie op de hoogste stand, zodat het vocht snel wordt afgevoerd. Een raam open zetten werkt in de badkamer ook goed om vocht af te voeren. Maar laat het badkamerraam niet te lang open staan: als het te koud wordt kan juist condens en schimmel ontstaan; 20 tot 30 minuten is voldoende.
  • Tijdens een feestje of andere momenten dat er veel mensen in huis zijn: zet een deur of raam open.
  • Bij het klussen in huis, zoals schilderen of klussen, is extra ventilatie nodig, ook na afloop. Dan verdwijnen vrijgekomen stoffen zoals oplosmiddelen sneller uit uw huis.
  • Bij het drogen van was in huis (aan de waslijn). Laat wasgoed bij voorkeur buiten drogen. Hangt het binnen, dan het liefst in een goed geventileerde ruimte.

Voor meer informatie, kijk op milieucentraal.nl

Bron tekst en foto: Milieu Centraal

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank