IMG_4095

ReBo-er Andrea Woont in Vlijt & Phoenix: “De buren kwamen meteen helpen”

Omgeven door planten en stoffen boomblaadjes als thee-onderzetters doet Andrea (31) haar Woon-verhaal. Sinds een jaar woont de grafisch vormgever en illustrator in Vlijt & Phoenix, waar ze af en toe aan het werk ontsnapt in een ‘geheim’ tuintje langs De Rijn. – Iedere week zullen we een inwoner uit Bodegraven-Reeuwijk uitlichten (die in het verleden buiten Bodegraven-Reeuwijk woonde). Dit artikel komt tot stand in samenwerking met Karwei en Freek Hypotheek.

Waarom koos je voor Bodegraven-Reeuwijk?

“Voor de rust, ten eerste. Ook wilde ik heel graag na het werk de racefiets kunnen pakken en door het groen rijden, of wandelen, skaten of zwemmen. Dat kon in de grote stad Den Haag niet”, de plek waar ze eerst woonde. Hoe ze dan in Bodegraven terecht kwam? “Ik wilde ergens in de Randstad, in een koophuis wonen. Ik zocht op Funda naar een betaalbare woning die binnen een halfuur van de grote steden ligt.” aldus Andrea, die werkt als freelancer. “Dan is Bodegraven echt perfect.”

Hoe is de integratie verlopen in Bodegraven-Reeuwijk?

Andrea woont nu een jaar in Bodegraven. Toen ze er kwam wonen “ging net de lockdown weer in. Je mocht toen maar weinig mensen tegelijk zien. Ik ben toen ook niet aan een sport begonnen, alles was dicht.” De straatbarbecue ging niet door, en vrienden konden niet op haar verjaardag de nieuwe woning komen bezichtigen wegens het virus. Toch leerde Andrea snel inwoners kennen. “Ik had meteen al heel veel aan deze flat. Er wonen veel jonge mensen. De buren kwamen meteen helpen met lampen ophangen. We hadden ook nog wat vergaderingen, het was meteen gezellig. Ook heb ik me aangesloten bij moestuinvereniging Hortus Populus. Verder loop ik graag naar het koffietentje, Tref. Nu ben ik wel aan het zoeken naar een sportvereniging, omdat ik wat meer vrienden en leeftijdsgenoten om me heen zou willen.”

Wat is je favoriete plekje thuis en waarom?

“Ik zit graag hier,” ze wijst naar een kussen in de vensterbank met uitzicht op de Noordstraat en De Rijn. De weg en het water lopen als twee lijnen parallel de verte in. “Er komen elke dag weer andere boten langs”, zegt ze, terwijl ze naar buiten kijkt. “Het huis zelf is heel modern, heel licht. Als ik aan het ontwerpen ben heb ik dat nodig. Ik vind [Vlijt & Phoenix] een heel inspirerend gebouw. Het is oud en heeft geschiedenis. Elke woning is weer anders.” Andrea heeft ook zelf een favoriet plekje gecreëerd naast het pand. Ze diende plannen in voor een “klein tuintje voor de zomer.” Met andere bewoners ging ze vervolgens aan de slag, met kleurrijk resultaat. Blootsvoets loopt ze de trappen in het Phoenix-gebouw af, op weg naar het tuintje. “Eerst lag er niks, en nu kunnen we aan het water liggen. Ik ga er elke middag wel heen, voor het lezen van een boek, of om even te zwemmen”, zegt ze met een glimlach.

Wat vind je nu het leukst in Bodegraven-Reeuwijk?

“Het viel me meteen op dat iedereen heel open is. Ik werd meteen op straat aangesproken, iedereen maakt praatjes, dat heb je in Den Haag niet. Ik was de eerste week al helemaal happy.”

 

Door: Anne van SchothorstX