Zonnepanelen-4314

Zon op de Speel- en Werkhoeve

Anderhalf jaar geleden waren de verkiezingen voor het kinderparlement op de Speel-en Werkhoeve. In elke bovenbouwgroep werd een minister gekozen: een leerling met een heel goed of leuk idee. Minister Tess had ambitie: zij wilde zonnepanelen op de school. In de nieuwsbrief van de school hebben de ministers zich voorgesteld en hun plannen gedeeld. Dat was reden voor de coöperatie Zon op Reeuwijk om contact op te nemen met school. Zij wilden wel helpen. Broos de Groot: “De coöperatie Zon op Reeuwijk vindt het belangrijk dat alle inwoners van Bodegraven-Reeuwijk gebruik kunnen maken van zonne-energie.” Inwoners uit Bodegraven-Reeuwijk kunnen zonnepanelen op het dak van de Speel-en Werkhoeve plaatsen. Zij wekken zo hun eigen groene stroom op. Via de coöperatie krijgen ze een financiële vergoeding voor de opgewekte stroom. De zon heeft alle tijd volop gestraald terwijl de voorbereidingen in volle gang waren. Overleg met de gemeente, met de netbeheerder, participanten zoeken, een leverancier. Het is gelukt!




Afgelopen weken zijn er 250 zonnepanelen op de school geplaatst. Een oud-leerkracht van de school, ouders van school, buurtbewoners en de Speel-en Werkhoeve doen mee. Wethouder Oskam was vanaf het begin gecharmeerd van het project en heeft alle medewerking verleend. Maandag 12 maart zijn de zonnepanelen officieel in gebruik genomen. Leerling uit groep 7 hebben een gastles van Jos Mulder gekregen over de techniek van zonnepanelen. In de school hangt een display waar te zien is hoeveel stroom opgewekt is en hoeveel CO2 uitstoot voorkomen is. Alle leerlingen hebben een zakje met zonnebloemzaadjes gekregen van de leverancier Marcel de Bruijn van MB zonnepanelen. Want van de zon krijg je energie en kun je groeien.

De directeur Martina Bloemzaad is terecht heel trots op het project: “Het is mooi dat een idee van een leerling door samenwerking van heel veel partijen, en vooral met Zon op Reeuwijk gerealiseerd wordt. Alle energie is gebundeld en dit is het resultaat”. Ook minister Tess is onder de indruk. Boven op het dak verzucht zij “Wow dat zijn er veel!” Want 250 zonnepanelen leveren genoeg energie voor 20 huishoudens.

   

Foto’s: Esther Noordergraaf

 





















X