VVD over oplossingen woningcrisis in Bodegraven-Reeuwijk

Van starter tot senior: we worden allemaal getroffen door de vastlopende woningmarkt. Ook de lokale politiek kan er niet meer omheen. Onze tien gemeenteraadspartijen maken zich allen op hun eigen manier hard om deze crisis binnen de Bodegraven-Reeuwijk te verhelpen. Nu de gemeenteraadsverkiezingen langzaam naderen, wil je uiteraard weten voor welke oplossingen je tegelijkertijd kiest. In deze serie van artikelen komen de lijstrekkers om de beurt aan het woord. Zo kom jij erachter welk programma het beste bij jou past voordat je gaat stemmen. Deze keer: VVD – Lijsttrekker Robin Kersbergen
‘’Kortgezegd willen wij gebieden herontwikkelen en zorgvuldig kijken naar wat past binnen de bestaande kern. Daarbij mag er van ons wel wat meer aan de randen gebouwd worden.

Herontwikkeling 

Zo zien wij bijvoorbeeld veel potentie in het herontwikkelen van bedrijventerreinen. Deze kunnen we transformeren tot liggingen waar ruimte is voor woningen met vier tot vijf bouwlagen. Bedrijven kunnen dan verplaatst worden richting de snelweg. Een goed, bestaand voorbeeld hiervan is bedrijventerrein Zoutman in Reeuwijk. Hier wordt al onderzocht of een deel van de locatie kan worden omgevormd tot woonplaats. Ook de Dronenhoek in Bodegraven valt in dit plaatje. Dit ligt ook nog eens relatief dicht bij het centrum.

Op de langere termijn zien wij meer mogelijkheden tot herontwikkeling. Zo willen wij ons over een jaar of tien bezighouden met het gebied rond de Vromade in Bodegraven. De schoolgebouwen daar zijn tegen die tijd aan vernieuwing toe. Als je dat slim aanpakt met meerdere voorzieningen in één gebouw, dan speel je een hoop grondoppervlak vrij. MFA de Oude Tol in Reeuwijk-Brug is een mooi voorbeeld van hoe dat zou kunnen. Door het op die manier aan te pakken, kunnen we de ruimte in onze dorpen zo efficiënt mogelijk benutten.

Ouderen

In de buurt van het centrum denken wij eerder aan gelijkvloerse woningen die betaalbaar zijn voor ouderen. Alle benodigde voorzieningen liggen hier binnen handbereik en het zorgt voor wat extra reuring en gezelligheid. Als we dit als alternatief voor ouderen kunnen realiseren, komen er automatisch meer geschikte gezinswoningen beschikbaar. Een groot deel van de ouderen woont momenteel namelijk alleen, in een veel te groot rijtjeshuis, omdat datgene dat zij willen nog in te kleine getalen bestaat. Wij denken dat het grote invloed heeft als we de doorstroming weten te stimuleren.

Ruimte

Ook vinden wij het belangrijk dat we plek overhouden voor genoeg groen, tuintjes en terrassen. Er moet lucht tussen zitten, we streven niet naar een soort Manhattan aan de Oude Rijn.

Wat betreft de kleinere dorpen moeten we goed inzien waar vraag naar is. Je bent redelijk snel beperkt doordat je moeilijk het groen in kunt. Daarbij zijn deze dorpen minder geschikt voor hoogbouw. Je wil toch dat groene karakter in stand houden. Hier zijn vooral jonge gezinnen op zoek naar een woning. Gelukkig wordt er in Driebruggen al het nodige gebouwd.

Tot slot is dit natuurlijk een lastige puzzel omdat de provincie vrij beperkend is. Het is niet simpel, maar in de combinatie van herontwikkeling en hoogbouw zien we veel kansen. Als er voldoende ruimte tussen de gebouwen blijft, het geen betonnen wereld wordt, ruimtelijk blijft aandoen en het groen behouden wordt denk ik dat we er iets moois van kunnen maken.’’

Door Isa Smeele

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank