Code geel tijdens actie tegen woninginbraak

Toen half maart 2020 de eerste lockdown werd afgekondigd daalde de woninginbraakcijfers in heel Nederland sterk. Niets is zo effectief tegen woninginbraak als een woning die er bewoond uitziet. Maar ook de gelegenheid maakt de dief. En die gelegenheid wordt hem vaak geboden, zeker nu mensen minder alert zijn. Het KNMI gaf afgelopen vrijdag code geel af. Code geel wil zeggen: wees alert op gevaarlijk weer. Gelukkig waren de weergoden ons gunstig gezind en hebben we op een enkele spetter na geen last gehad van het weer.
Witte voetjes

Om bewoners in Bodegraven-Zuid zich bewust te laten worden van het risico op woninginbraak had de politie team Gouda-Bodegraven-Reeuwijk in samenwerking met de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en wijkteam Bodegraven-Zuid een witte voetjes actie opgezet op vrijdag 10 september. De drie partijen trokken samen de wijk in om te kijken of makkelijk ingebroken zou kunnen worden. Dat deden ze door aan achterpoorten te voelen of die open stonden en te zien of er volgens schuurdeuren en achterdeuren open stonden. Als dat het geval was, werd er een folder of wit voetje achtergelaten.

Bij het Huis van Alles stond de politie met haar koffiekar en het wijkteam met hun tent. Als mensen vragen hadden over de actie of over preventieve maatregelen tegen woninginbraak, konden ze daar, onder het genot van een kop koffie, meer informatie krijgen. Ook voorbijgangers werden aangesproken en werden voorzien van koffie en informatie tegen woninginbraak.

Tijdens de actie zijn er flink wat witte voetjes uitgedeeld. Zo’n 20% van de poortdeuren bleek niet op slot, en stonden de teams eenmaal in de achtertuin dan bleek vaak ook de schuur of achterdeur niet op slot. Het blijkt voor een gelegenheidsinbreker een koud kunstje om waardevolle spullen uit de schuur, zoals (elektrische) fietsen en tuingereedschap mee te nemen. Ook werd er op de mat bij enkele achterdeuren een wit voetje neergelegd. De achterdeur stond open, maar er was geen toezicht op, en de teams konden ongezien weer wegkomen.

Kortom, het is ook code geel voor woninginbraken! Wees alert! Het risico op een woninginbraak is duidelijk aanwezig. Maar daar kunnen we, in tegenstelling tot het weer, zelf veel aan doen. Lees de tips tegen woninginbraak op www.politiekeurmerk.nl.

X