Column Politiek: Een nieuwe burgemeester

Van de politiek hoor je vooral in verkiezingstijd. Om jullie meer te betrekken bij wat de politiek uitvoert in onze gemeente, neem ik jullie de in een maandelijkse column mee in het reilen en zeilen van de gemeenteraad. Waar hebben we het over? Hoe werkt het nu eigenlijk? Welke keuzemogelijkheden zijn er? Wat doet een gemeenteraad? Deze maand een column over…
Een nieuwe burgemeester

Burgemeester Van der Kamp neemt per 1 september a.s. afscheid als burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk. Hierdoor zullen we op zoek moeten naar een nieuwe burgemeester. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk? Wie gaat er over het benoemen van een burgemeester? In deze column neem ik je mee in de wijze waarop de zoektocht naar een nieuwe burgemeester verloopt.

Waarnemend burgemeester

De werving van een nieuwe burgemeester kost tijd. Gemiddeld zo’n 8 maanden. Daarom zal de Commissaris van de Koning op 1 september eerst een waarnemend burgemeester benoemen. De fractievoorzitters van de politieke partijen uit de gemeenteraad hebben aangegeven waar deze waarnemer volgens hen aan moet voldoen, en de Commissaris heeft hier een kandidaat bij gezocht. Deze waarnemer zal het ambt vervullen tot het moment dat er een nieuwe burgemeester gevonden en benoemd is. Onlangs is bekend geworden dat de heer Van Heijningen onze waarnemend burgemeester wordt.

 

De Koning

Een burgemeester wordt bij Koninklijk besluit benoemd. Toch speelt de koning zelf geen rol bij de burgemeesterskeuze. Hierbij zijn vooral de Commissaris van de Koning en onze eigen gemeenteraad aan zet. De gemeenteraad benoemt uit haar midden een vertrouwenscommissie. De vertrouwenscommissie voert namens de gemeenteraad gesprekken met de Commissaris en de sollicitanten, en doet uiteindelijk een voordracht voor de nieuwe burgemeester aan de gemeenteraad.

Nieuwe burgemeester

De gemeenteraad zal een profielschets opstellen, waarbij ook de input van onze inwoners gevraagd wordt. Na het vaststellen van de profielschets wordt deze aan de Commissaris van de Koning overhandigd en wordt de sollicitatieprocedure opengesteld. Uit alle sollicitatiebrieven wordt door de Commissaris van de Koning een selectie gemaakt van kandidaten die in zijn ogen benoembaar zijn. De vertrouwenscommissie vanuit de gemeenteraad kiest daaruit welke sollicitanten zij wil spreken en voert in verschillende rondes de sollicitatiegesprekken.

Uiteindelijk brengt de vertrouwenscommissie in een geheime raadsvergadering een advies uit aan de gemeenteraad, en wordt er besloten welke kandidaat aan de Commissaris van de Koning wordt aanbevolen voor benoeming tot nieuwe burgemeester. De Commissaris van de Koning zal deze kandidaat vervolgens voordragen om bij Koninklijk besluit te benoemen.

Het selectieproces vindt grotendeels achter gesloten deuren plaats om de privacy van de sollicitanten te beschermen. De eerste keer dat wij de nieuwe burgemeester in het openbaar te zien zullen krijgen is de allerlaatste stap in het proces: op het moment dat de Commissaris van de Koning hem of haar beëdigt tijdens een openbare raadsvergadering.

Wie kan er solliciteren?

Zodra de sollicitatieprocedure open is gesteld kan iedereen solliciteren. Jij dus ook! Heb je vragen over de zoektocht naar een nieuwe burgemeester, of heb je suggesties voor de profielschets? Twijfel niet om ze met ons te delen! De contactgegevens van alle raadsleden vindt u hier op de website van de gemeente.

Hartelijke groet!

Jan Vergeer

Gemeenteraadslid

X