Regio staat op tegen gebrekkige voorbereiding Rijkwaterstaat

Onder aanvoering van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk hebben de gemeenten Krimpenerwaard, Alphen aan den Rijn, Woerden, Oudewater en Bodegraven-Reeuwijk hun zorgen kenbaar gemaakt bij Rijkswaterstaat over de gevolgen van de aangekondigde negendaagse afsluiting van de A12.




Afsluiting A12

Rijkswaterstaat heeft aangekondigd dat de A12 vanaf knooppunt Oudenrijn tot aan Nieuwerbrug in de richting van Den Haag dit najaar van 27 september tot 7 oktober compleet afgesloten wordt in verband met het uitvoeren van groot onderhoud. “Deze afsluiting heeft een enorme impact op onze regio en daarom hebben we in een brief aan Rijkswaterstaat onze zorgen onder de aandacht gebracht over de verkeershinder die onze gemeenten gaan ondervinden,” vertelt Inge Nieuwenhuizen, voorzitter van het Bestuurlijk Overleg Verkeer en Vervoer Midden-Holland en wethouder in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. “Wij vragen een maximale inspanning van Rijkswaterstaat om zo snel mogelijk gerichte maatregelen te nemen en oplossingen voor te dragen.”

Onwenselijke en onveilige verkeerssituaties dreigen

De hele regio dreigt vast te lopen door de geplande afsluiting van de A12. Het ontbreekt aan een goede verkeersanalyse vooraf. Daardoor is er geen basis voor afstemming tussen gemeenten, wat de doorstroming in zijn geheel belemmert. Ook Bereikbaar Zuid-Holland erkent dit probleem.

Het verkeer zoekt vanwege de afsluiting andere wegen op, die niet berekend zijn op grote hoeveelheden extra (vracht)verkeer. Er ontstaan onwenselijke en onveilige verkeerssituaties.

Daarnaast is er niet nagedacht over de overbelasting van het onderliggend weggennet. De gemeentelijke wegen zijn niet berekend op grote hoeveelheden extra (vracht)verkeer. Behalve veiligheidsrisico’s levert dit, zonder goede maatregelen aan de voorkant, flinke schade op.

Tot slot heeft het bedrijfsleven veel te lijden onder deze afsluiting. Er bevinden zich vele bedrijfsterreinen in onze regio, met grote logistieke bedrijven. Dit brengt een aanzienlijk aantal vervoersbewegingen met zicht mee. De schade die ondernemers gaan ervaren door de vertraging en de overlast zal substantieel zijn.

Oproep aan Rijkswaterstaat

“Wij begrijpen dat het groot onderhoud aan de A12 moet worden uitgevoerd en dat dit overlast met zich meebrengt,” zegt Nieuwenhuizen. “Maar wij maken wij ons grote zorgen over de gevolgen op het onderliggend wegennet in de regio. Daarom roepen we gezamenlijk Rijkswaterstaat op om zo spoedig mogelijk met oplossingen te komen. Wij vragen maximale inspanning om alsnog een gedegen analyse te maken en om te komen met verantwoorde omleidingsroutes, die afgestemd zijn met de betrokken gemeenten. We willen dat de verkeersveiligheid en de doorstroming op het onderliggend wegennet in de regio gewaarborgd worden. Bovendien vragen wij aandacht voor mogelijke schade voor het bedrijfsleven en voor schades die ontstaan op het onderliggend wegennet door de grote hoeveelheden extra verkeer als gevolg van de afsluiting van de A12.”

Ingezonden bericht

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank