‘Durven Dromen’ onthuld in het Evertshuis

Op de avond van woensdag 6 juni werd het boek ‘Durven Dromen’ onthuld en gepresenteerd in het Evertshuis. In dit boek hebben 375 kinderen uit groep 7 van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk hun droom opgeschreven. Die avond vertelden schrijvers Simon van der Geest en Vivian den Hollander in de zaal van het Evertshuis over hun werk en werden zij geïnterviewd. Ook droeg Annelie Cluistra een speciaal voor deze avond geschreven gedicht voor. Dit project is een initiatief van Rotary Club Bodegraven.  




De avond, waar zo’n 140 kinderen uit groep 7, docenten van scholen en ouders aanwezig waren, was rijk gevuld met taal en kunst. Organisator Arjan de Knikker laat de vollopende zaal zien en kijkt vooruit op hoe de avond zal verlopen. Terwijl de laatste kinderen zich inschrijven op de bladen in de hal begint de show. Jan Pieter Lokker, oud-waarnemend burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk en lid van de Rotary Club, doet de opening. Hij houdt een erg lange lijst beet waar zogenaamd de namen van alle kinderen op staan die hebben meegeschreven aan het boek ‘Durven Dromen’. Dit waren er maar liefst 375. 

In de maanden maart en april hebben vier gastdocenten (Henk Oskam, Esther van Lunteren, Matthja Sterk en Carin van Wijgerden) groep 7 van bijna alle scholen in Bodegraven en Reeuwijk bezocht. Zij hebben deze twee keer een uur les gegeven over schrijven en dichten. Dit heeft geresulteerd in het boek ‘Durven Dromen’.  Jan Pieter Lokker vindt het goed om kinderen in aanraking te brengen met kunst. ‘Kunst is altijd een ondergeschoven kindje geweest’ zegt hij. ‘Terwijl kinderen er juist zo gevoelig voor zijn, kunst is een sluitstuk, het verbindt’ voegt hij er aan toe. Schrijfster Vivian den Hollander uit Reeuwijk, auteur van onder andere ‘Alleen beer mocht mee’ en de serie ‘Spekkie en Sproet’, werd geïnterviewd door journaliste en docente Esther van Lunteren en Matthja Sterk. Zij werden bevraagd door kinderen in de zaal, op een College Tour-manier. Vroeger op de basisschool begon Vivian al met schrijven, want op haar basisschool waren ze veel bezig met taal. Ze ging van boeken houden en zelf schrijven, zoals een verhaaltje voor de juf in groep drie. 

‘Soms loop ik in de supermarkt en dan kom ik thuis, maar dan ben ik de karnemelk vergeten omdat ik de hele tijd aan mijn boek aan het denken was’, zegt de schrijfster in antwoord op de vraag waar ze inspiratie vandaan haalt en hoe ze op ideeën komt. ‘Wat vindt u het leukst aan schrijven?, wordt er door één van de kinderen in de zaal gevraagd. ‘Als het lukt wanneer ik bezig ben, als ik denk dat kinderen dit vast wel willen lezen of dat ouders het graag zouden willen voorlezen’, antwoordt ze. ‘Maar het allerleukst is als het boek klaar is’, voegt ze er aan toe.  Dorpsdichter Annelie Cluistra was ook aanwezig met een gedicht dat ze speciaal voor dit evenement geschreven heeft. ‘Je kunt het allersterkste halen uit wat woorden te bieden hebben’ zegt Annelie over dichten. Zij droeg een gedicht voor, dat vanuit haar elf-jarige kind geschreven is. Zoals een pinpas, fouten maken en Ronnie Flex. Daarna vroeg zij aan de kinderen te zwaaien als zij een onderwerp uit haar gedicht herkenden, wat ook veel gebeurde. 

Schrijver en Gouden Griffel-winnaar Simon van der Geest droeg verschillende gedichten voor uit zijn boeken. Een boek dat belangrijk voor hem is is ‘Dissus’. ‘Het verhaal heeft zijn oorsprong in Bodegraven, de Meije’, zegt hij. Hij haalde ideeën voor het boek uit eindeloos dwalen tijdens weilandtochten toen hij jonger was. ‘Elke schrijver gebruikt wel iets van zijn eigen ervaringen en herinneringen’ zegt Simon. Zo heeft hij ook een heel gedicht gebaseerd op zijn ervaringen in zwembad De Kuil in Bodegraven. Toen kwam het moment van de onthulling van het boek, voorin de zaal door twee leerlingen, onder leiding van Jan Pieter Lokker en werd het uitgedeeld aan de schrijvers. 

Na afloop van het programma in de theaterzaal werden aan alle kinderen de eerste exemplaren van het boek ‘Durven Dromen’ uitgedeeld. Op de scholen zullen de kinderen die deze avond niet aanwezig waren het boek alsnog ontvangen.  Dit project is een onderdeel van ‘Kunst in de Klas’. Ieder jaar komt de organisatie Rotary Club Bodegraven met een nieuw onderwerp dat met kunst te maken heeft om in en met groep 7 uit te voeren. ‘Vorig jaar gingen we met de kinderen uit groep 7 tekenen en schilderen’ zegt lid van de club Maarten Schoonwater. Groep 7 wordt ieder jaar gekozen voor dit project omdat de kinderen in groep 8 al bezig zijn met de eindmusical en het naar de middelbare school gaan. Daarom is groep 7 goed geschikt voor de jaarlijkse projecten van de Rotary Club. 

De avond en het project zijn georganiseerd op initiatief van de Rotary Club Bodegraven. Rotary is een serviceorganisatie. De leden steunen op verschillende manieren hun medemens zonder onderscheid van ras, geloof of politieke overtuiging. Rotary is een wereldwijde Fellowship (kameraadschap) met één visie: ‘Service above Self’ ofwel ‘dienstbaarheid boven eigenbelang’. 

Foto’s en tekst: Anne van Schothorst

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank