Mogelijk lood in de bodem

blank

De bodem in de regio Midden-Holland is schoner dan vroeger. Toch kan er op sommige plekken lood in de bodem voorkomen. Daarom starten we een onderzoek naar mogelijke vervuiling.

blank


De grond is dan wel schoner dan vroeger, hij is nog niet overal even schoon. Er zijn verschillen met vooral oudere delen van steden en oude dorpskernen. Een van die stoffen die in de bodem kan voorkomen is lood. Lood kan negatieve effecten hebben op de gezondheid, vooral bij kinderen tot zes jaar. Om zeker te weten dat er zo min mogelijk kans is op blootstelling gaat de provincie Zuid-Holland samen met de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) kinderspeelplaatsen onderzoeken.

Blootstelling flink verminderd

De mens wordt al eeuwenlang blootgesteld aan lood. Dat is de laatste decennia flink verminderd door het gebruik van loodvrije benzine, verf die minder lood bevat en door loden drinkwaterleidingen grotendeels te vervangen. In wijken waar de bodem verontreinigd is met lood kunnen kleine kinderen lood binnen krijgen als zij gronddeeltjes inslikken tijdens het spelen in de tuin of op kinderspeelplaatsen.

Onderzoek kinderspeelplaatsen

Omdat kinderen tot 6 jaar een kwetsbare groep vormen, gaat de provincie samen met de ODMH kinderspeelplaatsen onderzoeken. Eerst wordt de kans op blootstelling aan loodhoudende bodem in kaart gebracht. Er wordt dan gekeken in hoeverre er contact mogelijk is met eventuele verontreinigde bodem. Als er contactmogelijkheden zijn, worden er grondmonsters genomen om zeker te weten of de grond daadwerkelijk verontreinigd is.

Gebruiksadviezen

Lood kan alleen het lichaam in via hand-mondcontact, oftewel; door het ‘eten’ van aardedeeltjes uit loodhoudende bodem. Door het binnenkrijgen te voorkomen, neemt het risico flink af. Samen met de GGD’s zijn er een adviezen opgesteld, vooral gericht op ouders van jonge kinderen. De adviezen op een rij:

  • Laat kinderen hun handen wassen na het buitenspelen.
  • Bedek de bodem in uw tuin met (kunst)gras, struiken of vaste planten.
  • Ververs met enige regelmaat het zand in de zandbak.
  • Kweek groenten en fruit in plantenbakken met schone grond (potgrond of tuinaarde).
  • Was uw zelfgekweekte groenten en fruit grondig.
  • Was uw handen na het werken in de tuin
  • Trek voor u naar binnen gaat uw schoenen of veeg ze goed schoon.
  • Stofzuig of dweil regelmatig uw huis.

Meer informatie

Op www.odmh.nl vindt u nog meer informatie en een folder met informatie over de gezondheidsrisico’s en tips om de inname van lood te beperken.

Bron: Gemeente

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank