ReBo’s Hobbyer: Reeuwijkse Ange toont haar “glasparadijs”

Ze noemt het ook wel haar “glasparadijs”. Ange Schoenmaeckers doet de deur open van de kamer, bovenaan de trap. De glasbrander, gemaakte bedels, kunstwerken en glasstaafjes die wachten om gebrand te worden, laten zich zien. Ange had al langer een liefde voor glas, maar in een tijd van tegenspoed kwam die liefde tot uiting. Deze liefde deelt ze nu met anderen, door betekenisvolle creaties te maken voor mensen zoals (gedenk)sieraden met verwerkt crematieas, of een plukje haar van een dierbare, verwerkt in een sieraad. “Het is gewoon fantastisch dat ik iets kan bijdragen.”




Wat houdt jouw hobby in?

“Mijn hobby houdt in dat ik door middel van het smelten van glas bedels maak. Die bedels verwerk ik tot sieraden of herdenkornamentjes. Zo kan ik met allerlei kleuren glas iets toevoegen aan het leven van iemand, waar ze steun of kracht uit kunnen halen.” Zo maakt ze ornamenten met onder meer moedermelk, een eerste tandje, geboortegrond, een stukje van de bruidssluier of een bloemetje.”

Hoe ben je aan deze hobby gekomen?

“Dat was eigenlijk een samenloop van omstandigheden. Inmiddels ben ik tien jaar zelfstandig ondernemer. Met de komst van corona gebeurde er nogal wat, namelijk dat ik al mijn opdrachten kwijtraakte.” Haar inkomsten vielen weg. “Ik heb volop sollicitaties verstuurd, maar kon niet aan de bak komen. Dat deed best wat met mij. Begin 2021 had ik een nieuwe opdracht, daar was ik superblij mee. Maar toen kreeg ik corona, en flink corona.” Ze moest stoppen bij de opdrachtgever.

“Toen kwam het glas steeds meer op mijn pad. Altijd ben ik al heel erg dol op glas geweest. Ik heb besloten daarmee te gaan spelen.” Ze volgde workshops, en ging aan de slag met gebruikte spullen van iemand anders. “In dat jaar tijd is het zó veranderd.” Ze vorderde, en kwam op nieuwe ideeën. “Met gerecycled glas van flessen die anders in de glasbak verdwijnen maak ik nu dingen, ook in combinatie met zilver. Ik ben steeds weer verder aan het ontwikkelen.”

Ange recyclet wijnflessen. “Ook daar zijn prachtige dingen mee te maken.” Zij hoopt zo “gebruikt glas een nieuw leven te geven.”

Even gaan zitten, de warmte van de vlam, het zoemen van de zuurstofconcentrator, het vormen, voelen van het glas, en naderhand kijken: hoe is het geworden?

Hoe lang/vaak ben je ermee bezig?

“Dat wisselt, maar ik denk wel iedere dag. Soms is het een halfuurtje, even wat proberen.” Andere momenten vervult ze opdrachten. “Ook wil ik het langzaam opbouwen, zorgen dat ik bekendheid krijg, en workshops gaan geven. Dat lijkt me heel erg leuk.” Dan helpt zij anderen de bedels te maken en het glas te branden. “Dat kan een mooi verwerkingsproces zijn.”

Een armband die veel waarde heeft voor Ange zelf. Ze draagt haar ouders bij zich middels een stukje kleding en crematieas in sommige bedels.

Een nieuwe tegenslag diende zich aan. Ange kreeg recent een aangezichtsverlamming. Toch biedt het glasbranden juist rust. “Het bezig zijn met glas vind ik heerlijk. Ondanks dat je goed moet opletten en serieus bezig bent, heeft het ook iets ontspannends. Even gaan zitten, de warmte van de vlam, het zoemen van de zuurstofconcentrator, het vormen, voelen van het glas, en naderhand kijken: hoe is het geworden?”

Wat biedt de hobby jou?

“Heel veel. Het plezier om iets te kunnen maken, gewoon lekker creatief spelen en van alles uitproberen, de waardering die je krijgt van mensen die graag iets willen hebben, dat geeft ook een enorme voldoening. Als ik iemands leven op de een of andere manier mooier kan kleuren met mijn glas.. Hoe mooi wil je het hebben?”

Wat is de meest bijzondere of opmerkelijke reactie die je hebt gekregen?

Ange las een oproep in het Algemeen Dagblad van een vrouw: “alsjeblieft, ik wil mijn trouwring terug.’ De ring was gestolen, en was samengesmolten met de trouwring van haar overleden man.” De vrouw was erg aangedaan, “omdat zij het gevoel had dat ze haar man opnieuw verloren had. Naar aanleiding daarvan had ik contact met haar opgenomen en aangeboden een sieraad voor haar te maken. Zij koos voor een zilveren ring, en in het glas daarop kwam een plukje haar van haar overleden man. In dat proces heb ik de vrouw meegenomen. Ik denk dat dat wel de mooiste reactie was. Ze zei: ‘soms, in hele zware tijden, komt er een engel op je pad. Ik heb het gevoel dat jij die engel bent. Dat raakte mij ontzettend.” aldus Ange.*

“Op een pin zet ik een holle bedel waar de crematieas tussen de lagen glas komt te zitten, in een stolpje.”

*Ange betekent ‘Engel’ in het Frans

Meer van Ange’s werk is te zien op Instagram en Facebook.

Door: Anne van Schothorst

Advertentie