voorkant gedraaid

Verfilming van het boek: ‘De vergeten kinderen’ gestart

De Bodegraver Wim Minnaard is betrokken bij het verfilmen van het boek wat Jessica Verhagen in 2016 heeft geschreven op basis van het dagboek van haar opa Pieter Warmenhoven. Hij was tijdens de tweede wereldoorlog dominee in Reeuwijk. Het boek gaat over het transport van 45 kinderen die in de hongerwinter van 1945 met een vrachtschip over het IJsselmeer naar Overijssel en Drenthe werden vervoerd om de honger te ontlopen. Voor de documentaire zijn een aantal kinderen ‘van toen’ geïnterviewd.
“Het waren plezierige ontmoetingen, ondanks de bijzondere periode uit hun leven. De interviews zijn inmiddels afgerond. Ze hebben er graag aan mee gewerkt. Voor de documentaire zijn waardevolle herinneringen naar boven gekomen.” aldus Wim Minnaard. “Deze Reeuwijkse oorlogsgeschiedenis is jarenlang grotendeels onbekend gebleven. Het boek en hopelijk straks ook de documentaire zal dit zeker gaan bijstellen. Het gaat ook over een ingrijpende fase in het leven van jonge kinderen, in een tijd waarin het contact tussen kinderen en hun ouders een heel anders van aard was dan de omgang tussen kinderen en ouders nu.”

Première

Hoe de film wordt opgebouwd? “Uit interviews, informatie en beelden uit en over die tijd. En door kinderen nagespeelde scènes. Je zou het een docudrama het kunnen noemen. De productie is in volle gang. We streven er naar om de première te laten plaatsvinden op 5 mei 2020.”

De documentaire komt beschikbaar voor basisscholen en voortgezet onderwijs. “Waardoor ze kunnen zien wat het betekent als leeftijdgenootjes moeten verhuizen en vluchten voor de honger, in een land waar buitenlanders de baas zijn en er niet genoeg te eten is. De omstandigheden van de kinderen ‘van toen’ zwak en ondervoed, bij elkaar in een met kaarslicht verlicht ruim, last hadden van het zeeziekte, bang en angstig over wat hun te wachten stond, zonder vader en moeder. Dit is zeker te vergelijken met de kindvluchtelingen van nu.”

Samen

“Mijn rol is die van uitvoerend producent. Daaronder valt de algemene organisatie en ondanks het maximale vrijwilligers gehalte, ook de dekking van de onvermijdelijke kosten.” De Schrijfster Jessica Verhagen is inhoudelijk producent. Zij let op de uiteindelijke inhoud van de documentaire in relatie tot de inhoud van het boek. Filmclub Toverlint uit Gouda maakt de film. Waaronder de regie, scenario, camerawerk, geluid, muziek en montage. “In z’n totaliteit zijn circa vijftien personen betrokken bij deze productie. We doen het samen. Een rolverdeling is nodig om de uitvoering efficiënt te kunnen laten verlopen.”X