Verhuis- en gevelsubsidie voor een aantrekkelijker centrum

Leegstand in het centrum is punt van aandacht bij de gemeente. Daarnaast wil men ondernemers helpen aan meer klandizie en zichtbaarheid. Daarom heeft de gemeente een verhuissubsidie ingesteld, voor ondernemers om met hun zaak te verhuizen naar het centrum. Inmiddels hebben drie winkeleigenaren hier gebruik van gemaakt, waaronder Feras Al Zahar van restaurant Amigos. Tevens is er een gevelsubsidie, om het straataanzicht van een winkel aantrekkelijker te maken. In totaal is er 1 miljoen beschikbaar voor diverse stimuleringssubsidies die lopen tot 31 december 2020. De gemeente roept ondernemers daarom op om na te denken over het maken van aanspraak op de subsidies, nu dit nog mogelijk is.




Verhuissubsidie

“Het centrum is belangrijk voor de leefbaarheid en vitaliteit van het dorp. Een aantal jaar geleden is een visie op het centrum van Bodegraven ontwikkeld, die voortkwam uit de leegstand in het centrum op zichtbare plekken. Er is als gevolg daarvan gesproken over wat ons kernwinkelgebied is. In samenwerking met Kadaster is gekeken naar hoe we dat kunnen inrichten. Het is goed om te zien welke ondernemingen buiten dat gebied zitten; wij willen detailhandel en daghoreca stimuleren om naar het kernwinkelgebied te gaan.” aldus wethouder Inge Nieuwenhuizen. Uit deze visie is een regeling voortgekomen: de verhuissubsidie. “De kerngedachte is: door meer te concentreren verlevendig je het centrum en wordt het aantrekkelijker voor mensen om langer in het centrum te blijven.”

Verhuizen: Feras Al Zahar vertelt

Ondernemers van de Zoete Inval, Jones & Jones en Restaurant Amigos hebben gebruik gemaakt van de verhuissubsidie. Feras Al Zahar, die 1 november de deuren van Amigos heeft heropend in het centrum, heeft de regeling als positief ervaren. “Ik was de eerste die de gemeente heeft benaderd. Ik zat in een ouder pand op een mindere locatie. Dat was absoluut een aanleiding om gebruik te maken van de verhuissubsidie. We zijn een jaar bezig geweest met de verbouwingen.” Of hij verschil merkt ten opzichte van de vorige locatie aan de Spoorstraat? “Absoluut, een heel groot verschil, ik had dat in het begin niet verwacht. De locatie is heel belangrijk.”

“Toen wij met het Kadaster en ondernemers aan het kijken waren naar hoe het centrum eruit moest zien, zagen wij deze plint ook als kans voor een ‘horecaplint’. Dit is de eerste grote beweging die is gemaakt om die plint in te vullen, naast de verhuizing van De Zoete Inval.” vertelt Nieuwenhuizen.

Al Zahar is enthousiast. “Ik raad iedereen aan om gebruik te maken van de subsidie. Het ligt ook aan de ondernemer zelf; of diegene net in het pand zit en goed of minder draait. Ik denk dat je er alleen maar beter van wordt. In de eerste vier maanden ben ik onwijs vooruitgegaan met de verkoop van mijn spullen. Ook is hier plek voor 80 mensen; bij de vorige locatie aan de Spoorstraat maar 40. Daarnaast is er plaats voor een terras in de zomer. Of er uitdagingen waren? “Om weer vooruit te denken. Ik heb nu een wat grotere zaak, met meer mogelijkheden. Onze uitdaging is om te groeien.”

Op zoek

Nieuwenhuizen benoemt een voordeel van ondernemen in het centrum. “Je bent goed vindbaar en je versterkt elkaar als er meerdere winkels bij elkaar in de buurt zitten.” Toch is de gemeente nog steeds op zoek naar ondernemers die gebruik willen maken van de verhuissubsidie. “We weten dat zo’n proces lang duurt, je moet plannen maken en de huur opzeggen of je pand verkopen. We hopen wel steeds onder de aandacht te brengen dat de subsidie nog een jaar loopt. Daarna zou deze in principe komen te vervallen. Ik denk dat detailhandel een grote zorg is, landelijk. Internetverkoop neemt nog steeds toe. Je ziet dat steeds meer steden concentreren; daar moet je actief beleid op voeren. Het staat of valt bij de onderkenning dat het centrum zó vitaal is voor de leefbaarheid van het dorp.”

paars = transformatiegebied

oranje= winkelgebied Bodegraven-centrum (kernwinkelgebied)

De gemeente vergoedt 50% van de kosten die gemaakt worden met de verhuizing en vergoedt daarbij per onderneming tot 50.000 euro. “Als je gebruik wilt maken van de subsidie is het belangrijk dat je in het transformatiegebied zit, dat is net buiten het kernwinkelgebied.” vertelt ambtenaar Andy Jansen. “De panden die een ondernemer achterlaat wil de gemeente een nieuwe functie geven, zoals wonen. Ook hiervoor zijn subsidiemogelijkheden voor de vastgoedeigenaren.”

Gevelsubsidie

Er is ook een gevelsubsidie beschikbaar waar opnieuw 50% aanvullend tot 12,500 euro wordt vergoed. “De gevelsubsidie is er om de aantrekkelijkheid van de panden te verbeteren”, aldus Nieuwenhuizen. Door een schetsplan in te dienen kijkt de gemeente of deze in aanmerking komt voor de subsidie. Een vereiste is dat de onderneming in het winkelgebied van Bodegraven-centrum ligt. De gevelsubsidie is populair. “Er zijn veel plannen voor gemaakt en beoordeeld. De komende maanden worden veel gevels verbeterd. Ook deze subsidie kan nog tot het einde van dit jaar worden aangevraagd”, aldus Andy Jansen.

Contact opnemen

Geïnteresseerde ondernemers die gebruik willen maken van (één van) de subsidies kunnen contact opnemen met Andy Jansen en Jeroen Wichers van de gemeente. Het mailadres is: economie@bodegraven-reeuwijk.nl

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank