blauwe-bak-container

Column: Blauwe bak

Het is papier ophaaldag en dus zie je op zaterdagochtend in alle vroegte veel blauwe bakken langs de kant van de weg neergezet worden.
Blauwe bak is eigenlijk niet de juiste benaming, het is een grijze bak met een blauw deksel.

Dit in tegenstelling tot de groene bak. Die heeft geen blauw deksel maar is wel helemaal groen….

Terwijl Harry een grote boodschap deed ging aan de overkant van de weg voorzichtig een garagedeur omhoog waar niet veel later een man in grijze ochtendjas naar buiten kwam. De blauwe bak die hij meetrok had het nodige gewicht want met wat moeite kreeg hij hem stoep af en stoep op. Keurig netjes zette hij de bak naast het rijtje van zes die al even stonden te wachten om straks leeg geschud te worden. Ik keek het tafereel, geduldig wachtend, glimlachend aan.

“Ze staan er weer klaar voor”zei ik netjes.

“Zeker”, zei de man opgelucht. Het is voor het goed doel hé, iets voor de kerk toch? Ach, ze doen het al jaren en weet je, altijd zonder morren!”

Hij trok zijn ochtendjas recht en stopte zijn handen in de zakken om de ochtendkou te weren.

“Weet u, de vorige keer stonden er ook zoveel bakken en eentje was volgeladen met confetti. Het deksel stond al schuin omhoog, je weet wel!”

Ik knikte beleefd.

“Nou, toen zo,n vrijwilliger de bak opendeed achter de vuilniswagen vloog een hoop confetti of slierten die bak uit maar terwijl die man met zijn maatje de troep van de grond opraapte kwam de eigenaar van de bak kijken of zijn bak al leeg was. Type trainingsbroek en sigaret in de ongeschoren mondhoek, je kent ze wel. Gaat die man staan kijken hoe zijn troep wordt opgeruimd, inplaats van even te helpen! Sterker nog, hij vroeg zelfs op ze op wilden schieten, zijn koffie werd koud! Snap je dat nou?”

Ik snapte het meteen, al begreep ik niet waarom iemand zo doet.

“Nou, voor mij zijn het helden hoor, in weer en wind dat papier ophalen, petje af! Maar ik ga weer naar binnen, naar de koffie, misschien krijg ik de Telegraaf nog uit, dan kan die ook nog mee in de blauwe bak!”

blauwe-bak-container

Door: Ruud KooistraThere are no comments

Add yours

X