Burgemeester geeft toelichting over noodopvang vluchtelingen in Reeuwijk

Met ruim 250 bezoekers was er een goede opkomst bij de inloopavond over de noodopvang van vluchtelingen in Reeuwijk. Het is duidelijk dat het leeft en dat er veel vragen zijn onder de inwoners.
De avond begon met een toespraak van burgemeester Christiaan van der Kamp, die meedeelde dat er waarschijnlijk morgenavond 110 vluchtelingen naar de Meerkoet in Reeuwijk worden gebracht. Morgen in de loop van de dag zal het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) duidelijkheid geven over wanneer de vluchtelingen precies zullen komen, maar de burgemeester zei dat het hoogstwaarschijnlijk morgenavond is. De exacte tijd is bij de gemeente nog niet bekend. Het kan goed zijn dat de vluchtelingen zes dagen in Reeuwijk verblijven.

Tijdens de plenaire sessie kwamen er verschillende vragen uit het publiek. Zo zijn mensen bang voor de veiligheid in Reeuwijk. De burgemeester toonde begrip, maar gaf garantie dat er goed beveiligd zal worden. De BBD uit Bodegraven houdt de komende dagen scherp toezicht bij de sporthal. Wel raadt de burgemeester de inwoners aan om 112 te bellen bij gevaarlijke situaties. 

IMG_3411

Verder kwamen er veel vragen waarom voor Reeuwijk en sporthal de Meerkoet als opvanglocatie is gekozen. “Er is voor de Meerkoet gekozen vanwege de grote hal, buitenruimte, mogelijkheid om een eettent buiten te kunnen plaatsen en er is een bijgebouw in de buurt waar de gemeente kan zitten”, legt Christiaan van der Kamp uit. De burgemeester vroeg verder begrip aan de sporters en ouders, dat ze een week geen gebruik kunnen maken van de sporthal. De sporthal is deze week voorzien van een nieuwe ketel.

Tijdens de avond zochten de burgemeester, wethouders en andere medewerkers van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk persoonlijk contact met de inwoners. Dit verliep allemaal zonder problemen.

IMG_3412

IMG_3415

Na de persoonlijke gesprekken werd het weer centraal gehouden. Er volgde applaus toen iemand opmerkte dat het volgende keer graag in Bodegraven mag zijn. De burgemeester antwoordde dat ze niet kunnen beloven waar het volgende keer zal zijn. Maar mocht de situatie zich nogmaals voordoen, dan zullen ze zeker kijken naar een andere locatie in Bodegraven-Reeuwijk, mits die geschikt is.

Daarnaast waren er suggesties om bijv. een takenrooster te maken, zodat de vluchtelingen wat omhanden hebben de komende dagen. Dit werd met een klein applaus ontvangen. Verder kwam de avondklok ter sprake, maar de burgemeester ziet dit niet als optie. 

De burgemeester betreurt verder dat Nederland deze problematiek niet goed onder controle heeft.

De gemeente ontvangt 40 euro per vluchteling per dag. Dit is uiteindelijk niet helemaal kostendekkend, maar de gemeente wil de vluchtelingen niet in de kou laten staan.

De komende dagen houdt de gemeente Bodegraven-Reeuwijk een live blog bij op http://www.bodegraven-reeuwijk.nl

De mensen, die wij spraken, waren tevreden over de goed georganiseerde en verlopen avond. Op dit moment kan de gemeente rekenen op steun van 105 aangemelde vrijwilligers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie