Mantelzorgers lieten zich zien op 10 november

Op de Dag van de Mantelzorg op 10 november 2015 stonden welzijnsorganisatie SAM en de gemeente stil bij mantelzorgers in de informele zorg. Onder het motto ‘Mantelzorger, laat je zien!’ werd dit jaar een lunch en een diner voor hen georganiseerd. De mantelzorgers konden kiezen waaraan ze wilden deelnemen en ongeveer 60 deelnemers genoten van de bijeenkomsten. Naast SAM was wethouder Laura Leijendekkers namens de gemeente aanwezig bij de bijeenkomsten.
Mantelzorgers uit de gemeente Bodegraven-Reeuwijk werden getrakteerd op een film over de Reeuwijkse Plassen en een lunch in het Streekmuseum Reeuwijk, of op een uitgebreid stamppottenbuffet in de Vliethoeve in Bodegraven. Wethouder Leijendekkers stak de mantelzorgers een hart onder de riem met haar persoonlijke toespraak. Alle bij SAM bekende mantelzorgers ontvingen thuis een attentie. De inzet van mantelzorgers wordt enorm gewaardeerd door de gemeente en SAM, en gaat niet onopgemerkt. Voor jonge mantelzorgers in de gemeente wordt begin 2016 een aparte activiteit georganiseerd in samenwerking met jongerencentrum De Zon.

18e Dag van de Mantelzorg

Het was alweer de 18e Dag van de Mantelzorg en op en rond deze dag organiseren steunpunten mantelzorg, gemeenten en andere organisaties activiteiten voor mantelzorgers. Dit gebeurt om mensen die voor een ander zorgen in het zonnetje te zetten en om de waardering voor hen te uiten.

 

Landelijk 3,5 miljoen mantelzorgers

In 2008 waren er volgens het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) 3,5 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder die mantelzorg verleenden. Uit onderzoek van het SCP blijkt dat het aantal mantelzorgers tussen 2001 en 2008 vrijwel gelijk bleef, maar dat het aantal zwaar- of overbelaste mantelzorgers van 18 jaar en ouder van 300.000 in 2001 naar 450.000 in 2008 steeg. Uit wetenschappelijk onderzoek in 2010 bleek verder dat overbelaste mantelzorgers ervaren dat hun zelfstandigheid in de knel raakt. Ook gaat de zorgverlening vaak ten koste van hun gezondheid en veroorzaakt het geregeld conflicten op het werk of in de thuissituatie.

 

Risico van overbelasting

Mantelzorg is soms intensief. De gemeente zet zich in om het voor mantelzorgers gemakkelijker te maken. Een onderdeel is om hen goed te informeren over alle mogelijkheden voor hulp en ondersteuning die er zijn in de gemeente. Hiernaast zorgt de gemeente dat mantelzorgers mee kunnen praten als het gaat over de zorg voor hun dierbare, of dit nu thuis of in een instelling is.

 

Op de hoogte blijven

Om op de hoogte te blijven van activiteiten die door SAM voor mantelzorgers worden georganiseerd, kan men zich aanmelden via info@sam-bundeling.nl, of via telefoonnummer 0172-614500, of via de website: www.sam-bundeling.nl.

mantelzorgers

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie