Pinksterfeest geeft inspiratie aan veel kunstenaars in het Groene Hart

Het naderende Pinksterfeest geeft veel inspiratie aan circa 40 kunstenaars in het Groene Hart, waarvan 8 kunstenaars van Ipse de Bruggen. Zij werken aan een nieuw kunstwerk, dat tussen Hemelvaart en Pinksteren van dit jaar wordt tentoongesteld in één van de 23 kerken die deelnemen aan het project ‘Feest van de Geest’. Het thema voor dit jaar is landelijk: ‘Vrijheid van Geest’. Een toepasselijk thema voor deze roerige tijden maar ook ingegeven door het samenvallen van Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag.

Inspiratie
De kunstenaars hebben onlangs een spraakmakende inspiratiebijeenkomst bijgewoond in de Gereformeerde kerk in Waarder. Door en voor ongeveer honderd kunstenaars, pastors en organisatoren werd op diverse manieren het Pinksterverhaal en het thema belicht. Voorgangers van verschillende tradities deelden hun inspiratie met elkaar en met de kunstenaars in woord, muziek en zang. Inspiratie kwam verder uit de dichtkunst, en ook uit de verhalen van kunstenaars over hun project van 2014 en de aanloop naar 2016. Ook de kunstenaars onderling konden elkaar informeren over hun creatieve proces om zo nog meer inspiratie op te doen.

Geestkracht visualiseren
Eén van de beeldend kunstenaars, Alyke Evers, schildert de ogen van een sterke, sprankelende persoon, om geestkracht te visualiseren. Ogen spreken, drukken iets uit van de persoonlijkheid. Haar werk zal te zien zijn in de Opstandingskerk in Woerden. Een andere beeldend kunstenaar, Ineke Smienk vertelde over hoe zij probeert om te gaan met de inspiratie, hoe dat te vertalen in een kunstwerk. In 2014 maakte zij prachtig glaswerk. Ieder mag zijn of haar eigen verbeelding laten werken bij het zien van kunst. De Geest is vrij. Dit jaar zal haar werk te zien zijn in de Lutherse kerk in Woerden.

Landelijk project
Het Feest van de Geest is een landelijk project voor de ontmoeting tussen beeldende kunst, Pinksteren en architectuur van kerkgebouwen. Het wordt in verschillende regio’s van Nederland gehouden, en dit jaar voor de tweede keer ook in het Groene Hart.
Het feest valt in de periode van Hemelvaartsdag 5 mei t/m zondag 8 mei, en van zaterdag 14 mei t/m Pinkstermaandag 16 mei. De kerken die meedoen zijn dan open van 13.00 – 17.00 uur.

Meer informatie

Meer informatie over Feest van de Geest Groene Hart is te vinden op de website www.feestvandegeest-groenehart.nl. Ook is het project te volgen op Facebook: https://www.facebook.com/feest.vandegeest?fref=ts.
Onderstaande kerken en kunstenaars doen mee met het project

 

Bodegraven: Lutherkerk met Kara Yuan en Karlien ’t Hooft, Ontmoetingskerk met Mieke de Haan en St. Willibrorduskerk met Truus Martens
Reeuwijk : H.H. Petrus en Pauluskerk met Marian Smit

 

Glaskunst Anne-Marie van der Wilt

Ingezonden bericht

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie