laatste-schoolfoto-e1497962975562-768×638

Afscheid Meester Bert van Goede Herdersschool

Het is straks woensdag 5 juli 2017. De wekker gaat om 7:15 uur. Een normale dag voor menigeen. Toch is dit in huize Uithol aan de Kleienburg niet het geval.

Het ontbijt staat klaar, de vrouw des huizes is immers altijd vroeg. Je eet 2 boterhammen met vlokken, zoals iedere ochtend aan de keukentafel, gevolgd door het verdere ochtendritueel wat nu nog geschied onder de druk van de tijd. Om 8:00 uur stap je op je fiets naar school om te beginnen aan je werkdag. Een hele bijzondere werkdag: na een periode van 38 jaar sta jij vandaag voor de laatste keer als leerkracht voor de klas van de Goede Herderschool.

Je carrière begon in augustus 1979 op de pier van IJmuiden waar je stond te vissen met zwager Johan van Spanje, zijn buurman Lex en diens zwager Gijs Knevel. Alwaar Gijs een paar weken later jouw sollicitatiebrief aan de toenmalige directeur liet lezen. De simpele doch treffende woorden van Gijs toen: “hij vist ook, dus het is een goede” hebben ervoor gezorgd dat je werd aangenomen.

In 38 jaar is er veel gebeurd. Maar wat er zich ook voordeed, de school kon altijd op je rekenen. Na de brand in 2005 waren jullie vastbesloten om deze nare gebeurtenis te zien als een kans om het oude achter te laten en te beginnen aan iets nieuws. Oude collega’s gingen weg, nieuwe collega’s deden hun intrede. De meeste van deze “harde kern” is ondertussen uitgezwaaid. Slechts een aantal van die namen zijn nu ook nog actief op school; Greet Dorrepaal, Jeannette Kemp, Pauline Kwakkel, Trudy Brusse, Marjan Zwaneveld en Liesbeth van Dijk.

Je bent niet alleen schoolmeester geweest. Ook de titel Adjunct-directeur prijkt op je palmares. Midden in de nacht werd je uit je bed gebeld als het alarm af ging omdat er weer eens iemand een raam open had laten staan. Ook Intern Begeleider staat op je CV. Chique termen, voor eigenlijk iets heel simpels: Helpen nadenken welke onderwijsbehoeftes de kinderen op welk gebied dan ook, nodig hebben.

De laatste jaren van je loopbaan heb je er ervoor gekozen de uren die je werkt voor de klas te staan, hetgeen je eigenlijk het leukste vindt. En waar je ook heel bedreven in bent. Een sfeer neer kunnen zetten waar een ieder zich veilig voelt, is een vaardigheid waar je meer dan goed in bent.

Langzaam aan veranderde er in het onderwijs een hoop. De vele formaliteiten en vormen van bureaucratie halen wat jou betreft de lol het vak. Je kan je daar best over opwinden als ‘ze’, door al dit bijhouden en noteren, het echte doel uit het oog dreigen te verliezen: Het “iets” leren aan kinderen.

Ondanks dat je nog jong van lichaam en geest bent heb je wel eens gezegd dat het tijd wordt voor de volgende generatie. Die tijd is gekomen. Je gaat het stokje overgeven. Het komende schooljaar, jaar 2017-2018 zal beginnen zonder jou. Daar heb je meer dan vrede mee. Of je er ooit nog komt? Natuurlijk! Het halen en brengen van je kleinkinderen zal je zo lang mogelijk blijven doen. Maar de wekker zetten om te gaan werken is verleden tijd. De wekker wordt hooguit gezet om te gaan vissen!

Uiteraard kunnen we dit heugelijke nieuws niet, zoals je zelf graag wilde, stilletjes voorbij laten gaan. Er zullen nog wat verrassingen aankomen, maar laat het vooral over je heen komen.

Op 6 juli zal jij (samen met juf Marianne Zwaneveld) afscheid nemen van je team en (oud)-leerlingen. Mocht u hen de hand willen schudden, bent u van harte welkom op deze receptie van 15:00 tot 16:00 uur op de Goede Herderschool.

Aan alles komt een einde, maar het zwarte gat? Nee, daar zal je niet in belanden. De vele hobby’s en kleinkinderen zullen voor prachtig ingevulde dagen zorgen.

Meester Bert, bedankt voor alle mooie jaren en geniet van je welverdiende pensioen!

 

 

Ingezonden stuk


There are no comments

Add yours

X