Aflevering 4 Bekende Rebo-ers over 2016 & 2017 – Evert Fokker

Vandaag de 4e aflevering van onze serie bekende Bodegravers, waarin Evert Fokker voor ReboNieuws.nl terugblikt op 2016 en alvast vooruit kijkt naar 2017. Evert is in Bodegraven en omstreken bekend ‘vanwege de koeien en de kaas’.
Evert Fokker (45) is getrouwd met Nelleke Fokker-Versteeg en samen hebben ze 1 zoon en 4 dochters: Floris (12), Charlotte (10), Felicia (8), Josephine (5) en Victoria (1). Als eigenaar van 2 bedrijven, Korver Kaas en Veehouderij E. Fokker, zit Evert al zijn hele leven in de kaashandel. Hij is daarmee in de voetsporen getreden van zijn vader en zijn opa. Op zijn beurt helpt zoon Floris ook al mee in het bedrijf.

 

Wat maakt 2016 onvergetelijk?

“Allereerst mijn 12,5 huwelijk met de liefste vrouw van de hele wereld: Nelleke. Zonder haar gaat het mij allemaal niet lukken. Zij is diegene achter de schermen, die er voor zorgt dat ik onze bedrijven kan uitbouwen. Ze ‘runt’ niet alleen ons gezin, ze volgt een studie Pedagogie én verricht diverse werkzaamheden voor beide bedrijven. We zijn een hecht team en ik ben haar daar zo dankbaar voor.”

“Ten tweede zal ik graag aan 2016 terugdenken vanwege het nogmaals winnen van ‘goud’ op het Nederlands Nationaal Kaaskeur Concours (NNKC). Het is zo leuk om als Bodegraver voor de 2e keer de gouden medaille te winnen voor ‘beste kaaskeurder’ in de categorie ‘Handel’.” (red.: in 2014 won Evert voor de 1e keer goud).

 

Als Bodegraver wederom ‘Goud’ winnen tijdens het NNKC geeft zo veel nieuwe energie.

 

“Daar krijg je een kick van, het geeft je veel nieuwe energie. Je naam wordt niet alleen genoemd in de media, je krijgt ook heel veel leuke reacties. Zeker ook met onze Roodbonter Kaas, die wordt gemaakt van de melk van onze eigen koeien. Dat is echt een bevestiging dat we op de goeie weg zijn!”

Op Evert’s veehouderij lopen zo’n 300 ‘meiden’, mooie roodbonter koeien van het zeldzame ras Maas-Rijn-IJssel. Roodbonters krijgen uitsluitend grasvoer en lopen zo veel mogelijk buiten in de wei. “Je weet waarschijnlijk wel wat een sommelier is? Een sommelier heeft zich gespecialiseerd in wijn en het maken van (ideale) wijn-spijscombinaties. Bas de Groot is melksommelier, als kenner in staat om onderscheid te proeven tussen soorten melk. Bas heeft onze eigen melk beoordeeld als ‘extra lekker er romig’. Roodbonter koeien geven weliswaar minder melk, maar wél melk van top kwaliteit. Melk met een hoger eiwit- en vetgehalte. En deze topmelk zorgt voor een dito kwaliteit Roodbonter kaas.”

 

Samen met 18 medewerkers trekken we de kar van onze twee bedrijven, de ‘koeien’ en de ‘kaashandel’. Nelleke doet dat naast de zorg voor ons gezin. Ik kan het namelijk niet alleen.

 

Wat weet niemand, maar zou iedereen eigenlijk wel moeten weten?

“Wist u dat -van de hele wereld- in Bodegraven de meeste kilogrammen kaas liggen? Tientallen miljoenen kilo’s kaas liggen in de pakhuizen te rijpen voor consumenten over de hele wereld. Al deze kazen moeten op tijd worden behandeld, gekeerd, verpakt en getransporteerd. Daar mag… of moet ik zeggen móet Bodegraven wel trots op zijn.”

 

Bodegraven is van de hele wereld dé plek waar de meeste kilogram kaas ligt te rijpen. Onze Roodbonter is de eerste Bodegraafse merkkaas, van een specifiek ras koeien, met echt ‘Boreftse’ oorsprong.

 

“Ook kan Bodegraven trots zijn op de eerste Bodegraafse kaas, die gemaakt is van een specifiek ras koeien. Er ligt zoals gezegd veel kaas in de opslag in ons dorp, maar dit is de eerste merkkaas waarvan de oorsprong ook echt in Bodegraven ligt. In 2017 wil ik in onze Marketing strategie nog meer de nadruk gaan leggen dat Roodbonter uit Bodegraven komt.”

 

2017 wordt mooi…

“Het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Samen met onze medewerkers gaan wij onverminderd door op de ingeslagen weg, met dezelfde inzet en passie. We gaan de merken Roodbonter Mild en Roodbonter Pittig nog verder uitbouwen. We hebben in Bodegraven al veel om trots op te zijn, wat ons betreft maakt onze Roodbonter kaas ook onderdeel uit van ‘Borefts trots’ .

 

Wat wens je voor 2017?

“Het zou mooi zijn als iedereen elkaar wat meer zou respecteren, dan zou het voor iedereen een geweldig jaar moeten worden. In deze tijd van veel onvrede in de wereld, kunnen we wel wat meer verdraagzaamheid gebruiken, lijkt mij.”

 

Wie wil je een hart onder de riem steken voor 2017?

“Graag wil ik iedereen veel gezondheid toewensen in het nieuwe jaar. Daarnaast voor de mensen die iemand moeten missen, veel sterkte. Het is en blijft alle dagen een gemis als een dierbaar iemand uit je directe omgeving er niet meer is.”

Evert besluit lachend: ” En voor zover u dat nog niet heeft gedaan… geniet nog vaak van onze heerlijke Roodbonter kaas.”

 

Gepubliceerd door: Ilse Höcker
There are no comments

Add yours