Ingezonden brief: Grote zorgen over de toekomstige financiële positie van onze gemeente

De lokale fractie van de VVD maakt zich grote zorgen over de zogenaamde ‘Restwaarde’ in de Kadernota  voor 2016die de afgelopen week in de gemeenteraad werd behandeld. “Door een aantal boekhoudkundige handigheidjes ziet het huishoudboekje van Bodegraven-Reeuwijk er veel te rooskleurig uit”, aldus  Gerrit van Eijk,woordvoerder Financiën van de VVD.
Het opvoeren van de post restwaarde in deze Kadernota was een onaangename verassing voor de VVD, die  direct een krachtig standpunt innam met het indienen van een amendement over deze onduidelijke en risicovolle post. “Dit is een staaltje puur creatief boekhouden”, aldus van Eijk. “Met het opvoeren van restwaarde introduceert het college een aantal mogelijk ongewenste effecten en is de toekomstige financiële positie van onze gemeente een stuk risicovoller geworden.

Restwaarde haalt op papier toekomstige winst naar het heden, zonder de zekerheid dat die winst ooit wordt gerealiseerd. Het is dus papieren winst en geen beschikbaar geld. Wanneer de gemeente besluit op grond van dit papieren resultaat uitgaven te doen, dan moet dat geld worden geleend. Van Eijk: “Het toepassen van een dergelijke post is niet alleen ongebruikelijk wanneer het gaat om gemeentelijke financiën, kwalijker is dat de accountant nog geen goedkeuring heeft gegeven voor deze boekhoudkundige kunstgreep.

Kortom, de cijfers lijken op papier erg sympathiek, maar lokale VVD-fractie ziet liever dat het college in zijn jaarrekening de gebruikelijke rekenmethode blijft gebruiken. Die geeft niet alleen een veilig, maar ook een beter  beeld van de werkelijke financiële situatie. “Want pakt deze rest-post over een paar jaar verkeerd uit, dan is het uiteindelijk weer de burger, die weer mag opdraaien voor het verlies en geconfronteerd zal worden met hogere lasten”.

logo nieuwsbrief

Ingezonden artikel
There are no comments

Add yours