Jongeren in de lokale politiek: Milou Visch voor GroenLinks

Milou Visch (20) zet zich als commissielid in voor GroenLinks in Bodegraven-Reeuwijk. De commerciële economie-studente is niet alleen commissielid; ook heeft ze een plek op de lijst van de partij. 




Hoe zet jij je in in de lokale politiek?

“Ik zit sinds oktober voor GroenLinks als lid in de commissie Ruimte. [Dat is relevant op het moment dat] er een nieuw huis gebouwd wordt waar toestemming voor moet worden gegeven, of parkeerplaatsen in het centrum. Nu sta ik ook op de lijst voor de gemeenteraad. Het is een soort spannend, want ik heb het nog nooit zo meegemaakt. Het is nieuw, maar wel leuk.”

Wat trok jou om als jongere politiek actief te worden?

“Ik dacht altijd; ik heb niet zoveel met politiek. Toen mocht ik bij de landelijke verkiezingen voor het eerst stemmen, en ging me erin verdiepen.” Ze veranderde van gedachten: “Dit spreekt me wel aan. In de gemeenteraad zag ik dat het gemiddelde lid toch wel, man, wit en wat ouder is. Ik voelde me niet echt gerepresenteerd. Ik wil jongeren een stem geven, en besloot dat zelf te gaan doen.”

Welke problemen zie jij op dit moment voor jongeren in Bodegraven-Reeuwijk?

“Sowieso een heel groot probleem van nu, is de wooncrisis. Het blijft een probleem wat misschien moeilijk op te lossen is, maar uiteindelijk denk ik dat het wel moet lukken. Voor jongeren is het helemaal een probleem. Straks blijven er alleen ouderen over. De jongeren trekken weg, dat is zonde.” Ook noemt ze “de klimaatcrisis. Als we niks doen aan de klimaatcrisis en de temperatuur met twee graden stijgt, betalen de komende generaties daar de prijs voor. Iedereen kan zijn steentje bijdragen, ook al lijkt het heel klein. Als alle mensen er voor gaan, moet het toch lukken.”

Hoe hoop je die op te lossen?

“Dat is natuurlijk een moeilijke vraag. Voor wonen hebben we in Alphen de opkoopbescherming gezien. Een gemeente kan dan indienen dat huizen niet opgekocht mogen worden door huisjesmelkers en dan worden doorverkocht. Dan kunnen mensen zoals ik – ik woon nu nog bij mijn ouders – wel een huis kopen, en niet voor veel duurder uit zijn bij een huisjesmelker. We willen met de gemeente kijken hoe we meer sociale huur of starterswoningen kunnen krijgen.”

Wat vind je juist goed gaan in de gemeente voor jongeren?

“Misschien een voorbeeld in het algemeen: Pas waren er vluchtelingen opgenomen in het GR8 hotel, en ik zag dat er weer vluchtelingen opgenomen gaan worden. Dat vind ik wel iets heel positiefs. Die jongeren hebben geen vooruitzicht in de toekomst; en om ze dan toch hulp, onderdak en een glimlach te bieden, vind ik een mooi initiatief. Ik ben blij dat dat kan in deze gemeente.”

Als je 100.000 euro had om in de gemeente te besteden aan jongeren, waar zou je het dan aan uitgeven?

“Ik zou het geld gebruiken om te investeren in de Jeugdzorg. Er gaat daar nog teveel mis, en dat is zonde. Er worden heel snel kinderen als een soort probleem bestempeld, en niet meer gezien, terwijl zij ook aandacht verdienen. Ik denk dat het om te beginnen belangrijk is om met de kinderen die erin hebben gezeten, te gaan praten. Ik zou hen willen vragen wat zij een goede oplossing vinden.”

Door: Anne van Schothorst

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank