Klimaatcoöperatie officieel opgericht

blank

 Op 27 september hebben wethouders Kees Oskam en Dirk-Jan Knol de akte ondertekend waarmee de ‘Stichting klimaatneutraal Bodegraven-Reeuwijk 2035’ in het leven wordt geroepen. Deze stichting heeft als doel om de verduurzaming van de samenleving in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk verder te brengen.

blank


 Op 12 november 2014 heeft de gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk een motie aangenomen die inhoudt dat de gemeente Bodegraven-Reeuwijk in 2035 een klimaatneutrale gemeente wil zijn. Een motie die uitdraagt dat als we nu niets doen om klimaatverandering tegen te gaan, we de gevolgen op financieel en ecologisch vlak doorschuiven naar volgende generaties.

Werkwijze

De stichting tracht haar doel te bereiken door een rol te spelen bij de financiering van initiatieven en maatregelen die zowel bijdragen aan klimaatneutraliteit als aan andere thema’s die in Bodegraven-Reeuwijk spelen. Dit kan zowel door middel van actieve financiering als intermediair. De klimaatcoöperatie werkt op basis van expertise over onder andere duurzaamheid en financiën. Initiatieven vanuit de gemeenschap met betrekking tot duurzaamheid kunnen een impuls krijgen bij de stichting.

Financiering

De klimaatcoöperatie heeft als doel om activiteiten te ondersteunen die uitvoering geven aan de doelstelling van een duurzame en klimaatneutrale gemeente in 2035. Als startkapitaal van de stichting is 400.000 euro ter beschikking gesteld door de raad voor verduurzaming van de gemeente. Uitgangspunt van dit startkapitaal is dat de besteding daarvan revolterend is, dat wil zeggen dat de besteding uiteindelijk weer moet terugvloeien richting de stichting zodat dit opnieuw geïnvesteerd kan worden.

Inrichting

Het bestuur van de stichting wordt gevormd door de wethouder duurzaamheid (voorzitter) en de wethouder financiën (penningmeester/secretaris). Zij vullen deze rol in vanuit hun functie. Het bestuur kan in de toekomst worden uitgebreid met meerdere bestuurders. In de adviesraad zullen deskundigen plaatsnemen met enerzijds kennis over duurzaamheid en anderzijds over financiën. Er zijn een aantal personen en organisaties benaderd vanuit de lokale samenleving en externe financiers. Zo voorziet de klimaatcoöperatie van expertise op het gebied van financiën en bij de uitvoeringstechniek van duurzame maatregelen.

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank