Lorier van de Vier Windstreken over het basisonderwijs: Digitaal onderwijs en lespakketjes

Sinds maandag 15 maart zitten alle kinderen thuis of worden zij elders opgevangen, maar op de basisscholen wordt geen onderwijs meer gegeven. Alleen kinderen van ouders met vitale beroepen kunnen er terecht. Het bestuur van de Vier Windstreken is druk bezig met het organiseren van onderwijs op afstand aan de op dit moment thuiszittende leerlingen. 




Anticiperen

“Er was een aantal dagen veel onzekerheid over of de scholen dicht zouden gaan of niet. In de tussentijd keken wij wat we zouden kunnen betekenen voor de kinderen en het onderwijs, op afstand. We hadden al wat voorbereid, en uiterlijk woensdag gaan we dat uitvoeren.” aldus Diana Lorier, bestuurder van de Vier Windstreken. De Da Costaschool, De Regenboog, De Wegwijzer, de Goede Herdersschool, Prins Willem-Alexanderschool en de Prinses Beatrixschool zijn daar in Bodegraven-Reeuwijk bij aangesloten.

Lespakketjes en digitaal onderwijs

Het onderwijs kan fysiek en digitaal gevolgd worden.”We zijn lespakketjes in orde aan het maken en ook digitaal werken we al met veel leermiddelen. Online zetten we dan taken klaar voor de kinderen en de resultaten daarvan kunnen worden verzameld. Wat ons betreft kunnen kinderen gewoon op afstand met die taken aan de slag. Bij sommige scholen gebeurt al veel digitaal, dan krijgen de ouders en kinderen het via de informatiekanalen aangereikt. In een aantal gevallen hebben wij fysiek materiaal verzameld wat de ouders op school kunnen ophalen, wat nu door de schooldirecteuren wordt georganiseerd. We proberen dat vanuit een centraal punt te organiseren, maar daar zijn we nu nog mee bezig. We gaan er wel voor zorgen dat alle ouders het niet tegelijk gaan ophalen in verband met verspreiding van het virus.”

Hoe ouders nieuwe informatie over het thuisonderwijs in de gaten kunnen houden? “Informatieverspreiding gaat via Socialschools, Parnassys of via de e-mail.” Andere scholen hebben hun eigen kanalen, zoals BasisOnline Ouderportaal.

Opvang kinderen van ouders met vitale beroepen

Het Rijk heeft aangegeven dat scholen kunnen dienen als kinderopvang voor kinderen van ouders met vitale beroepen. Of er veel kinderen opgevangen worden in de basisscholen? “Dat is zo verschillend, er zijn scholen waar alle ouders zelf kinderopvang hebben kunnen regelen voor in elk geval twee weken, maar er zijn ook scholen waar ze zes tot zeven kinderen hebben opgevangen. We zijn nu een planning aan het maken, we willen het zo effectief mogelijk organiseren en mogelijk ook op één school. Voor de komende dagen gaan we de opvang gewoon regelen. We hebben ook voldoende medewerkers die zich daarvoor in willen zetten.”

Wat kunnen kinderen en ouders nu thuis doen?

“Ik zou zeggen: volg vooral de instructies van de school, die zullen duidelijk en gericht zijn en zeggen welke online omgevingen gebruikt kunnen worden. Wij communiceren duidelijk naar ouders toe waar ze precies hun kinderen kunnen begeleiden. Wij snappen dat dit ook best veel van ouders vraagt, maar dit is een crisissituatie waar we moeten roeien met de riemen die we hebben.”

“Wij verwachten dat alle kinderen met het thuisonderwijs aan de slag gaan. Dit is nodig zodat kinderen progressie blijven maken. Het is belangrijk dat ouders hen stimuleren om ermee aan de slag te gaan, kinderen hebben thuis meer afleiding. Kinderen kunnen het niet alleen. Wij proberen dat vanuit onze school organisatie ook zo goed mogelijk te organiseren op afstand.”

Lezen

“Lezen is enorm belangrijk. Dit is een periode waarin we kunnen zorgen dat kinderen daar meer tijd aan besteden. Ik heb begrepen dat bibliotheken ook e-books beschikbaar stellen, ondanks dat ze gesloten zijn. Daarbuiten kun je thuis natuurlijk ook andere leuke dingen doen.”

wellicht zijn er altijd weer creatieve ideeen te bedenken

Vragen en meedenken

Wat als er vragen zijn omtrent onvoldoende laptops thuis voor kinderen of andere dingen? “Op het moment dat ouders aanlopen tegen zaken als te weinig laptops kunnen ze contact opnemen met de school. Dan kunnen wij daarover nadenken en we kunnen proberen om samen naar een oplossing te zoeken. Het is voor ons natuurlijk ook een vreemde situatie net als ieder ander. We moeten kijken wat mogelijk is en wat niet, wellicht zijn er altijd weer creatieve ideeën te bedenken.”

“Ik vind het fijn om te zien hoe ouders met ons meedenken. Veel ouders hebben bijvoorbeeld zelf al een oplossing gevonden voor de opvang van hun kind. Als we opvang moeten bieden dan doen we het, maar liever zetten we onze inspanningen in op het goed leren op afstand.”

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank