Raadscommissie krijgt trends fysieke leefomgeving in beeld

Met extra bomen wordt de kans op wateroverlast en hittestress in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk beperkt. Zonnepanelen leveren energie. Er komen steeds meer laadpalen om het elektrisch autorijden verder te stimuleren. Een grote uitdaging is het stimuleren van het bedrijfsleven om te verduurzamen. Vanuit het fietsplan zijn de fietsoversteken bij de N11 een belangrijk aandachtspunt. De maatregelen om de drie gemeentelijke begraafplaatsen toekomstbestendig te maken zijn nagenoeg afgerond. De Bodegravenboog is weer een stukje dichterbij gekomen en het duurt niet lang meer of er stoppen vier treinen per uur op station Bodegraven. In de periode van 2020 tot 2024 komen er 250 sociale huurwoningen bij, maar dat is lager dan de ambitie uit de recente woonvisie 2021-2025.




Deze ontwikkelingen blijken uit de jaarlijkse dashboard fysieke leefomgeving. Het dashboard is een monitor waarin de voortgang van de ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving wordt verwoord en verbeeld. Het toetst een aantal belangrijke beleidsdoelen uit het raadsakkoord van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, zoals duurzaamheid, leefomgeving en woningbouw. Op 13 januari sprak de raadscommissie ruimte over het dashboard. De commissie was blij met en tevreden over dit inmiddels zesde overzicht, omdat het een breed totaaloverzicht geeft. Waar nodig, kan bijgestuurd worden.

Duurzaamheid

Een belangrijke ontwikkeling is dat duurzaamheid steeds meer wordt geïntegreerd in andere beleidsterreinen zoals bij wonen, sport en mobiliteit. Voorbeelden zijn de ‘Strategie Klimaatadaptatie’ en de uitwerking en implementatie van de Transitievisie Warmte en de Regionale Energiestrategie.

Hoewel de aantallen nog achterblijven bij de gestelde doelen, vindt er nu wel een exponentiële groei plaats van het aantal zonnepanelen in Bodegraven-Reeuwijk. Er wordt ingezet op bewustwording en het betrekken van bewoners op het gebied van duurzaamheid. Een gedragsverandering die zich niet makkelijk in cijfers laat vangen, want een groot deel van de verduurzaming van de gemeente vindt plaats ‘achter de voordeur’. Een nog grotere uitdaging is de stimulering van het bedrijfsleven op het gebied van verduurzaming, maar ook hier worden, samen met het OBPR en diverse andere stakeholders, stappen gezet. Zo zijn er gesubsidieerde quickscans voor ondernemers, waardoor gezamenlijk gewerkt wordt aan het doel om in 2022 in de gemeente 150.000 zonnepanelen op bedrijfsdaken te hebben liggen.

Kwaliteit leefomgeving

Zowel de acties op het gebied van milieu als de aanpak van de leefomgeving en de centrumaanpak werpen hun vruchten af. Denk daarbij aan verkeersveiligheid, de uitvoering het fietsplan, herinrichtingen in de openbare ruimte zoals in het centrum van Bodegraven, in Reeuwijk-Brug en Nieuwerbrug en van de begraafplaatsen. Ze leiden tot een fijnere, veiligere en fraaiere leefomgeving. De plannenmakerij en uitvoering van de herinrichtingen in de openbare ruimte liggen redelijk op koers. Ook het vernieuwde ecologische bermbeheer werd in de commissie als succesvol benoemd. Aan de implementatie van de Omgevingswet wordt doorgewerkt. Dit gaat in de loop van dit jaar een gemeente-brede toekomstvisie en door de dorpen opgestelde dorpsvisies opleveren.

Wonen

Bij de woningbouw wordt er breder gekeken dan naar alleen wonen. Bij bouwen en verbouwen wordt duurzaamheid geïntegreerd, denk bijvoorbeeld aan klimaatadaptatie. Ook wordt er rekening gehouden met de behoeftes vanuit zorg en welzijn. Het aandeel betaalbare koopwoningen (≤ € 225.000) in de plannen is lager dan de ambitie uit de woonvisie 2021-2025. Er is veel nieuwe woningbouw gepland: gemiddeld 300 woningen per jaar. Afgelopen tien jaren werden er gemiddeld 150 woningen per jaar opgeleverd. Ook worden de woningbouwopgaven complexer. Het tijdig realiseren van de beoogde aantallen sociale huurwoningen, betaalbare koop- en middeldure huurwoningen vraagt daarom nog een inspanning, waar ook de voltallige raadscommissie extra aandacht voor wil. Het actieprogramma uit de recent vastgestelde woonvisie speelt hier ook op in.

Vastgoed

In het gemeentelijk vastgoed wordt aan de uitvoering van de plannen, waaronder verduurzaming, gewerkt. Het nieuwbouwproject school/gymzaal De Brug wordt ingericht, later volgt ook inrichting van het project Da Costaschool. Ook deze school is aan (ver)nieuwbouw toe. Voor de buitensport zijn er afgelopen jaren tal van sportvelden gerenoveerd, en wordt nu na een succesvol afgerond ‘harmonisatietraject’, gewerkt aan de inrichting van een beheerorganisatie.

Het dashboard is te vinden via www.bodegraven-reeuwijk.nl/raadscommissie-krijgt-trends-fysieke-leefomgeving-beeld

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank