ReBo-er van de Week: Anne Vergeer

blank

Met haar voeten in de aarde van de boerderij waar ze opgroeide, brengt ze haar praktische ‘boerenverstand’ mee naar de academische wereld. De diergeneeskundestudent is niet alleen ondernemend, ze heeft ook een rijk sociaal (verenigings)leven in Bodegraven-Reeuwijk, waar ze eveneens haar sportieve kant kwijt kan. Anne’s gidsen zijn haar opa en oma, welke als ‘wandelende geschiedenisboeken’ het verleden van Bodegraven-Reeuwijk delen. Wel is het moeilijk om er zelf ook een huis te vinden. Anne pleit daarom voor een plek voor de mensen uit haar leeftijdscategorie, want: “Bodegraven-Reeuwijk heeft alles wat ik nodig heb.”

blank


Naam: Anne Vergeer

Leeftijd: 25

Woonsituatie: “Ik ben geboren en getogen in de Bodegraafse Meije en woon samen met mijn ouders en broertje op de boerderij. Mijn oudere broer woont in Woerden.”

Favoriete drankje: “Dan moet ik wel iets politiek corrects zeggen”, grapt de boerendochter. “Ik ben fan van Citroenbrandewijn, maar ik kan ook genieten van een glas melk of een kop thee”, voegt ze toe. “Of in de winter een lekkere warme kop chocomel met slagroom.”

blank

1. WAAR KENNEN MENSEN JOU VAN?

“Goede vraag. Mensen kunnen mij denk ik kennen omdat ik een trouwe bezoeker ben van Bodegraafse evenementen zoals de Najaarsmarkt en Borftlive, en natuurlijk van de Boreftse Dorpskwis. Wij hebben de ‘kwis’ in 2020 voor het eerst georganiseerd met een groep vrienden vanuit KPJ Bodegraven. Dat is boven verwachting goed ontvangen. We zijn vorige week begonnen met overleg voor een derde editie, begin 2024.” Ze is niet alleen sociaal verbonden aan de gemeente, maar ook haar sportieve kant komt tot uiting. “Ik loop af en toe in sportschool N-Joy rond en vanaf dat ik kon lopen doe ik mee met de hardloopwedstrijd Rondje Droogh.”

blank

​​blank

Het is een iets groter puzzelstukje om te ontdekken; waar ligt het probleem?

2. HOE ZIET EEN DAG ER VOOR JOU UIT?

“Mijn dagen zijn heel afwisselend. Ik studeer nog” aldus de diergeneeskundestudent, “dus op dit moment loop ik stage. Ik heb al van jongs af aan interesse gehad in dieren, ik denk ook vanwege waar ik ben opgegroeid.” Ondanks dat het ‘medische’ vlak haar bij mensen aanspreekt, wekten dieren de meeste interesse: “Dieren kunnen niets communiceren, zo van; ‘ik heb pijn aan mijn hoef’. Het is een iets groter puzzelstukje om te ontdekken; waar ligt het probleem?” Hoe ze er dan bij een dier achterkomt wat er scheelt? “Je kunt allerlei onderzoeken doen zoals luisteren naar de hartslag of ademhaling, maar bij dieren is het belangrijk om naar het gedrag te kijken. Je kan daaruit aflezen hoe het dier zich voelt.” Na haar stage is ze weer te vinden in de schoolbanken, “dat is dus heel wisselend. Wat wel iedere dag terugkomt is de zorg voor de dieren hier. Ik heb zelf drie pony’s die elke dag aandacht nodig hebben. In het weekend ga ik graag met vrienden op pad, bijvoorbeeld naar BAAS, vroeger de Vrienden van de Hoeck of in de zomer naar de Reeuwijkse Plassen.”

blank

3. WAAR BEN JE HET MEEST TROTS OP?

“Dit wordt een heel clichéantwoord, maar ik denk op de mensen en dieren om mij heen. Ik heb een ontzettend lieve familie; die wonen in en rond Bodegraven, en een hele leuke vriendenkring in Bodegraven en omstreken.”

de reacties van de bewoners van Rijngaarde waren zó ontzettend leuk

4. WELK (VRIJWILLIG) PROJECT ZOU JE NOG WILLEN DOEN?

Ze denkt een aantal jaar terug. Ze zit al lange tijd bij Toneelvereniging KPJ Bodegraven, met eens per jaar een voorstelling in de aula van de Willibrordschool. “We doen daar dan ook een generale repetitie. We hebben op een gegeven moment bedacht; hoe leuk is het om mensen uit Rijngaarde uit te nodigen voor deze generale repetitie?” Zo geschiedde. “Het is voor ons een hele kleine moeite, en de reacties van de bewoners van Rijngaarde waren zó ontzettend leuk, ik hoop dat we dat nog eens kunnen organiseren.”

blank

5. WAT KIJK JE GRAAG OP YOUTUBE, NETFLIX, TV?

“Er is niet echt een programma waar ik voor thuis zou blijven. Ik heb wel wat series gevolgd, dus als iemand een leuke suggestie heeft, welkom! Ik luister wel graag naar muziek tijdens werk of als ik bezig ben op de boerderij.”

Zij zijn wandelende boeken met levenservaring

6. WELKE PERSOON INSPIREERT JOU IN BODEGRAVEN-REEUWIJK?

“Ik denk dat je uit iedere persoon wel wat inspiratie kan halen, maar ik vind oudere mensen zoals mijn opa en oma altijd wel heel inspirerend. Zij zijn wandelende boeken met levenservaring. Ik vind de verhalen van vroeger heel leuk om te horen; hoe de wereld is veranderd, hoe Bodegraven er vroeger uitzag. Je ziet bijvoorbeeld op de Zuidzijde nog wat oude gebouwen staan, dat waren vroeger boerderijen. Er is nu een woonwijk gebouwd, maar je ziet toch nog wel die karakteristieke gebouwen terug. Ik vind ook hulpverleners heel inspirerend, dat zij toch altijd de kennis en kunde bezitten om de omgeving rustig te houden en om situaties op te lossen.”

zo jong als vandaag word je nooit meer

7. WAT IS EEN BELANGRIJKE LEVENSLES VOOR JOU GEWEEST?

“Ik zeg altijd tegen anderen; zo jong als vandaag word je nooit meer. Dus als je nog een wens hebt of iets wil doen; ga erachteraan en zorg dat het gebeurt, want je weet nooit hoe het verder loopt.”

8. WAT IS JE FAVORIETE PLEK IN BODEGRAVEN-REEUWIJK?

“Ik vind het eigenlijk ook heel lekker om thuis te zijn, en bijvoorbeeld de zonsopgang in de polder te zien.” Ook vindt ze het fijn om naar de Reeuwijkse Plassen te gaan, en zit ze graag met haar vrienden bij Bodegraafse restaurantjes. “Restaurant Anders, BAAS, de Munt, niet echt één plek” concludeert ze. “Bodegraven-Reeuwijk heeft alles wat ik nodig heb.”

blank

9. WAT ZOU JE WILLEN VERANDEREN ALS JE BURGEMEESTER WAS?

“Het centrum van Bodegraven is de afgelopen jaren heel erg opgknapt; maar ik zou het fijn vinden als het nog iets sfeervoller en bruisender wordt voor inwoners. Het Raadhuisplein kan best iets groener en fleuriger, maar het moet wel praktisch blijven voor de markt, en fijn voor de bewoners.” Zelf blijft ze graag in de gemeente, maar dat blijkt ingewikkeld. “Het is lastig voor starters om woningen te vinden. Dus misschien iets meer doorstroom; dat jongeren ook een plek kunnen vinden en je niet genoodzaakt bent verder te moeten zoeken.”

Door: Anne van Schothorst

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank