ReBo-er van de Week: Astrid Sloof

Ze is directeur van de Prinses Beatrixschool, is de afgelopen tijd druk bezig geweest met het voeren van voortgangsgesprekken met de stagiaires, heeft een grabbelton voor jarige kinderen op haar kantoor en komt graag in het dorp. De ReBo-er van deze week is: Astrid Sloof.




Naam: Astrid Sloof 

Leeftijd: 56 

Woonsituatie: “Ik woon met mijn man en twee zoons in Bodegraven”

1. Waar kennen mensen jou van?

“Ik denk dat de meeste mensen mij kennen van de Prinses Beatrixschool.” aldus de directeur. “Ze kennen mij denk ik ook van de kerk, de Emmaüs gemeente. Daar zit ik in de redactie van de website. Ook doe ik vrijwilligerswerk voor RTV Bodegraven. Verder ben ik actief bij de EHBO in Nieuwveen, waar ik opgegroeid ben. Daar rijd ik altijd nog naartoe als ze bijvoorbeeld de Avondvierdaagse hebben. Daarnaast ben ik voorzitter van de Scholenzondag commissie, daarvoor heb ik contact met andere scholen. Ook ben ik eigenlijk de trekker van het LOB, het Lokaal Onderwijs Beraad. Alle directeuren van Bodegraven-Reeuwijk komen eens in de zoveel tijd bij elkaar en dat coördineer ik dan. Best veel mensen kunnen me ook kennen van Vriendenschaar, daar heb ik gekorfbald. Mensen zullen mij ook weleens zien als ik mijn dagelijkse boodschappen haal.”

2. Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

“Meestal ben ik om half acht op school, dan begint het met de mail checken. Ook is er een ‘opstart’ in de gang, een soort Powerpoint. Daarop staat de agenda en kan iedereen zien wie er jarig is. Om tien over acht gaan we altijd koffiedrinken met het team en om half negen beginnen de lessen. Er zijn dan vaak ouders die mij aanspreken. Ik zit vaak hier” zegt ze, terwijl ze op haar bureaustoel in haar kantoor zit. “Als kinderen jarig zijn, komen ze binnen om te trakteren. Dan mogen ze van mij iets uit een grabbeldoos grabbelen. Soms begeleid ik kinderen met lezen. Ook doe ik klassenbezoeken, dan ga ik de klas in om te kijken hoe het allemaal gaat. Vaak doe je veel dingen op een dag, en aan het eind denk je; wat heb ik eigenlijk gedaan? Zoals pleinwacht lopen als de school aan en uit gaat. Ik begeleid ook stagiaires en ik ben ICT-er op school. Als er ICT-problemen zijn of als een Digibord of een computer het niet doet, dan help ik. Woensdag sta ik voor de klas, dat vind ik ook heel leuk. Daar kan ik van genieten, zo ben ik ook begonnen; als juf.” aldus Sloof, die inmiddels 11 jaar directeur is en al bijna 33 jaar in het onderwijs zit. Ze is niet altijd op school. “Ik heb ook dagen dat ik ’s morgens ga vergaderen, het is wel afwisselend. Vandaag ben ik bijvoorbeeld naar Utrecht geweest om daar gesprekken te voeren over begeleiding van studenten.”

3. Waar bent u het meest trots op?

“Ik denk dat ik het meest trots ben op mijn familie, maar dat is zo’n geijkt antwoord hè” zegt ze met een lach. “Mijn man en twee zonen hebben een mooie baan en zijn goed terechtgekomen. Ook ben ik wel trots op de Prinses Beatrixschool, hoe die nu staat in Bodegraven; dat is toch de afgelopen jaren wel even neergezet.” Ze spreekt over het nieuwe gebouw en de invloed dat het meebrengt. “We staan nu toch wel als positief bekend, begrijp ik uit de verhalen. Het heeft een grotere aantrekkingskracht. Nu hebben we echt een mooie school; vrolijk, licht” zegt ze terwijl ze om zich heen kijkt.

4. Waar heb je goede herinneringen aan? 

“De ontwikkeling van het bouwen van een school. Als directeur doe je dat niet altijd, en ik heb dat nu wel mogen doen, met heel veel hulp natuurlijk. Het is heel mooi om te zien dat je samen zoiets moois kan neerzetten.” 

5. Welke nieuwsgebeurtenis is je het meest bijgebleven in Bodegraven-Reeuwijk?

“Twee jaar geleden was er een enorme storm, toen is hier de muur uit de school gewaaid van het fietsenhok. Dat was toch echt wel een heftige gebeurtenis, die ook dichtbij kwam”, vertelt ze over de situatie die zich tijdens schooltijd voordeed. “Gelukkig is er niemand gewond geraakt, we hadden alleen veel materiële schade. De school is wel ontruimd. De kinderen zijn naar De Willibrord school gegaan, we zijn daar heel fijn opgevangen.”

6. Welke persoon Bodegraven-Reeuwijk inspireert je?

“Ik heb wel ontzag voor dominee Bram Tack. Daar heb ik mee te maken met de website van de Emmaüs gemeente, hij zit ook in de redactie. Ook met Scholenzondag, ik vind altijd dat hij op een hele positieve manier mensen kan verbinden. Heel positief en heel integer.” 

7. Wat zijn uw favoriete plekken en waar kom je graag in Bodegraven-Reeuwijk?

“Ik vind het gezellig om even naar het dorp te lopen. Als ik even wil wandelen ga ik naar de Reeuwijkse Plassen, of ik loop een rondje Oud-Bodegraven.”

8. Waar zou je nog heen willen verhuizen uit Bodegraven Reeuwijk?

“Ik woon nu in een mooi hoekhuis, maar ik zou wel, als dat zou kunnen, ergens naar een vrijstaand huis willen verhuizen met wat land er omheen. Een beetje naar het buitengebied verhuizen, daar kom ik ook vandaan.” Wat ze daar zo mooi aan vindt? “De vrijheid, het uitzicht vaak.” Toch is ze tevreden. “Waar ik nu woon, woon ik ook prima”, zegt ze nuchter. 

 9. Wat zou u willen veranderen als je burgemeester was?

“Wat ik zou veranderen als ik burgemeester zou zijn heeft een beetje met de EHBO wat ik doe te maken.” Ze vertelt. “Nu zijn heel veel particuliere initiatieven voor de AED’s. Ik zou zeggen: zorg dat er op veel plekken zo’n AED hangt en dat er genoeg mensen worden opgeleid om zo’n ding te gebruiken. Ik zou willen dat dat vanuit de gemeente gefaciliteerd wordt.” 

Ze weet nog iets. “Soms hebben we wel eens gezinnen op school waarvan ik denk: Het zou mooi zijn als er een combinatie gemaakt kan worden tussen bepaalde gezinnen die elkaar kunnen helpen. Of maatjesprojecten, ik weet eerlijk gezegd niet of dat er al is. Er zijn genoeg ouderen die geen kleinkinderen hebben, en sommige kinderen hebben geen opa en oma. Dan denk ik: zou je hen niet kunnen koppelen? Er zou een soort databank moeten zijn waardoor je mensen kunt verbinden aan elkaar. Al is het maar om thee te drinken, of om tips te krijgen in de opvoeding. Dat is soms laagdrempeliger dan naar een hulpverlener gaan. Wieneke Icke doet al wel veel die richting op, maar zoiets is er volgens mij nog niet. Het zou mooi zijn als dat zou kunnen.”

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank