Stichting ‘Kom mee eten’. Asha vertelt..

“Na dit uurtje eten met elkaar voel ik me echt voldaan. Ik kan weer verder,  maar niet veel later stap ik de eenzaamheid weer in”, verzucht meneer Wagensveld, 89 jaar. “Maar deze momenten zijn echt fijn hoor, het is altijd zo gezellig en ze weten inmiddels precies wat ik wel en niet lekker vind!”. Asha  Bruinsma-Soedhoe, coördinator van stichting ‘Kom-Mee-Eten’, herkent dit; “De saamhorigheid die we zien is zo mooi. Er zijn mensen die elke dag naar Rijngaarde komen om mee te eten. Dat schept een band, ze voelen zich veilig bij ons”.




Asha vertelt: “Zo’n 3,5 jaar geleden, in augustus 2015, heb ik stichting Kom-mee-Eten opgericht met als eerste doel het bieden van verse maaltijden. Veel ouderen maken gebruik van kant en klare maaltijden omdat zij niet meer voor zichzelf kunnen of willen koken, zich niet realiserend dat ze zo te weinig vers voedsel binnen krijgen. Daarnaast missen ze een stukje contact. We merkten al snel dat we niet alleen vers eten bieden, maar ook de eenzaamheid bestrijden. Het samen eten is nu dus ook een middel tot contact maken en op deze manier creëren we naast verse maaltijden ook een stukje saamhorigheid.”  

Dat er contacten gelegd worden beaamt Aart Wagensveld, een vaste gast van de stichting: “Ik kom hier 5 dagen per week, het haalt me uit de sleur. Mijn vrouw is 3,5 jaar geleden opgenomen in Vijverhof en sindsdien woon ik alleen. Zo langzaamaan sluipt de eenzaamheid erin, dan is dit een geweldige uitkomst hoor. En wat ruikt het hier lekker hè”, lacht hij, “Ja, ze weten precies wat ik lust. Ik houd namelijk niet van bietjes, dus krijg ik bloemkool. Heerlijk!” Biljarten deed hij ook, vanwege de verbouwing in Rijngaarde sluit dat nu niet meer aan op de maaltijd, “Maar ze schieten aardig op. En ik blijf komen voor de maaltijden, die zou ik niet willen missen!” vervolgt Wagensveld enthousiast.

 

Op de foto meneer Wagensveld

Asha gaat verder: “Elke ochtend rond 8:30u ga ik boodschappen doen. ‘Vers en lokaal’ daar staan we voor. Zo werken we bijvoorbeeld samen met de moestuinen en Hortus Populus. We bieden maaltijden die zo lokaal en duurzaam mogelijk zijn en elke week maak ik een nieuw menu. Vanaf 9:30u gaan we koken en om 12:00u staat de maaltijd klaar”.

Vanwege de verbouwing koken de vrijwilligers sinds augustus op een andere locatie. “We hebben veel hulp hoor”, vertelt Asha, “ons hele team bestaat uit zo’n 27 vrijwilligers. En nu we tijdelijk ergens anders moeten koken, bieden mensen ons ook weer hulp aan. Gerrit Zaal, Spuiterij Zaal, leent ons bijvoorbeeld een busje van zijn bedrijf waarmee we de maaltijden kunnen vervoeren. En zo zijn er heel veel Bodegravers die helpen. Onze stichting wordt breed gedragen. Er zijn ook al diverse raadsleden komen eten en ook zij dragen ons een warm hart toe. Dat raakt je”.

Tekst gaat door onder foto’s

Asha deelt eten uit

Is de stichting een toevoeging voor onze gemeente? Ja zeker vindt Asha: “Het is een lokale stichting, gedragen dóór Bodegravers, mét Bodegravers en vóór Bodegravers en alle anderen die bij ons willen eten. Sommige gemeenten hebben geluk wethouders of geluk ambtenaren. Bodegraven heeft geluk burgers, zoals onze vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat onze dorpsgenoten heerlijke maaltijden krijgen en nieuwe contacten opdoen. Daarnaast bieden ze een luisterend oor, een knuffel, een arm om de schouder.

We krijgen veel positieve reacties, ook van kinderen van de gasten die bij ons eten. Zo zei iemand eens: ‘De gezondheid van mijn moeder is erg verbeterd, we merken dat ze veel meer eetlust heeft en minder vaak ziek is’. Ook de ouderen geven aan dat zij het geluk hebben dat er verse maaltijden voor ze gekookt worden. Dat is fantastisch om te horen. Daarnaast hebben onze gasten gevoel voor humor, al die lachende gezichten, daar doe je het toch voor! We hopen nog lang door te kunnen gaan!” Dat de maaltijden een succes zijn, blijkt uit de vele mensen die trouw komen. Dagelijks ontvangt stichting Kom-mee-eten rond de 40 gasten. Daarnaast is de stichting een erkend leerbedrijf en bieden ze ook stageplekken voor MBO 2 leerlingen.

Wilt u meer informatie over de stichting, ga dan naar de website of neem contact op met: Asha Bruinsma- Soedhoe, 06-53102893.

Door: Els Maarleveld

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank