VWR wijst Peilbesluit Reeuwijkse Plassen Rijnland af

Vereniging van Watereigenaren en rechthebbende gebruikers (VWR) wijst in haar zienswijze het nieuwe Peilbesluit Reeuwijkse Plassen van Rijnland af.




Rijnland wil voortaan het waterpeil in de wijken in Reeuwijk Brug en het Reeuwijkse Plassengebied anders regelen omdat het denkt zo het water in de Plassen helder te kunnen laten worden.

Wat gaat Rijnland veranderen:
Tot nu toe probeerde Rijnland het waterpeil zo gelijk mogelijk te houden. Dus als het regent werd er water weggepompt en als het lang droog is en water verdampt, werd water ingelaten om zo het waterpeil gelijk te houden.

Met haar nieuwe Peilbesluit wil Rijnland enkel nog maar de pomp aanzetten, als de – nu ook al geldende – bovengrens overschreden wordt, of water inlaten als het waterpeil door verdamping onder de geldende ondergrens komt. Zo schat Rijnland 20% minder met fosfaten vervuild IJssel-water in het gebied te brengen, waarmee het verwacht het water helder te krijgen. Het is een veronderstelling, maar echt bewijs hiervoor geeft Rijnland niet.

Maar zelfs vanuit het middenpeil van – 2.24 NAP blijkt uit de rapportage van Rijnland, en dat is wat u zelf ook in de praktijk ook ziet, lukt het Rijnland al jaren niet binnen die peilgrenzen van – 2.21 en -2.29 NAP te blijven. Dit, omdat zowel de maal- als waterinlaat capaciteit, veel te klein blijken zijn.

Het enkel sturen op het boven- en onderpeil en dus het loslaten van het middenpeil, vergroot de risico’s alleen maar. Bovendien verliest ons gebied ook nog zelf de buffer van ± 4 cm ruimte in het peil voor het opvangen van een hevige bui, of wanneer er in Rijnlands boezem gewoon onvoldoende water is om in te laten.

In de zomerperiode zal het peil dus veelal tot het diepste niveau – 2.29 NAP uitzakken, wat versnelling in de maaiveldverzakking tot gevolg zal hebben. Rijnland zegt dat dit niet zo is, maar haar onderzoek hiernaar hield geen rekening met deze nieuwe door haar te creëren situatie. Gaat u zelf maar eens na, wanneer er op uw stoep een extra tegel bij moest, of uw tuin voor het laatst hebt opgehoogd.

Schoon water in de Plassen krijgen kan ook anders. Door het inlaatwater meteen te ontdoen van de vervuilende elementen. Rijnland doet dit in andere delen van haar verzorgingsgebied, zoals Nieuwkoop, al. Deze aanpak met defosfatering leidde zonder risico’s voor burgers tot succes.

De Vereniging van Watereigenaren en Rechthebbende gebruikers (VWR) doen als deskundige op dit gebied een ernstig beroep op Rijnland, dit voor burgers van Reeuwijk Brug en het Plassengebied uiterst risicovolle Peilbesluit, te schrappen en om eindelijk eens te kiezen voor zuivering en defosfatering van het in te laten water.

Dit ook omdat Rijnland de afgelopen periode al tientallen miljoenen Euro’s belastinggeld heeft uitgegeven aan projecten natuurvriendelijke oevers (NVO’s), maar waarmee helder water nog lang niet is bereikt.

De VWR heeft met Rijnland in de aanloop naar dit Peilbesluit uitgebreid overleg gehad. Rijnland heeft geen van de door ons aangevoerde punten met onderbouwde argumenten bestreden.

Vindt u ook dat Rijnland dit zo niet moet doen, ga dan naar www.vwrreeuwijk.nl/peilbesluit, vul uw gegevens in en onderteken onze protestbrief ofwel “Zienswijze” en stuur deze met één muisklik direct naar Rijnland.

Met vriendelijke groet,

Het bestuur van de VWR.

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie