Interview met Sonja Boer uit Sharm-El-Sheikh

Sinds het vliegtuigongeluk in Egypte loopt het toerisme drastisch terug in de badplaats Sharm el Sheikh. De voorheen Bodegraafse Sonja Boer van de rijschool is radeloos. De eigenaresse van het Café restaurant Latino in de oude stad, Old Market en haar Bed&Breakfast in Nabq ondervindt grote problemen. Lees hieronder het interview.

Sinds wanneer woon je in Egypte?

Sinds augustus 2014 woon ik in Sharm el Sheikh. Een prachtig stad aan de kust van de Rode Zee. Van oorsprong is Sharm-El-Sheikh een vissersstadje gebouwd op de kliffen van Hadaba.
Hadaba betekent “klif” in het Arabisch. Sinaï is altijd in Egyptisch bezit geweest, maar in de periode 1976 tot 1982 is het bezet geweest door Israël. Vanaf 1982 is Sharm-El-Sheikh weer in bezit van Egypte en heeft Israël de Sinaï verlaten. We hebben in Egypte al veel meegemaakt, de 2 bommen in 2005, waarvan de daders opgepakt c.q. omgekomen zijn bij de aanslag. En een aanslag in Dahab in 2007. Dahab ligt 100 km van Sharm-El-Sheikh vandaan.

Hoe hoorde jij van het vliegtuigongeluk?

Nu met de huidige situatie is het anders. Er is “iets” gebeurd met een vliegtuig vol Russische mensen. 224 mensen verloren hun leven hierbij. Dit is zeer zeer triest en onbegrijpelijk!
Maar wat is er nu precies gaande? Dit weet niemand, is het een politiek spel wat er gespeeld wordt door Amerika en Engeland? Het is nog steeds niet duidelijk of het echt een bom is geweest of toch het al eerder bekende probleem met de staart van het vliegtuig.
De gevolgen zijn in ieder geval dramatisch voor Sharm-El-Sheikh en voor heel Egypte. Als je nu door de straten loopt is het leeg. De terrassen zijn leeg, restaurants sluiten, winkels gaan dicht. De hotelbezetting loopt per dag flink achteruit. Een groot vijf sterren hotel in de badplaats heeft nog maar 6% bezetting. Normaal gesproken ligt dit tussen de 75-100%. Normaal verblijven er 1.200 gasten, en werken daar 650 personeelsleden. Nu is dit nog maar misschien 350 werknemers. De toeristen vertrekken met grote vaart uit Egypte. Zo wordt elke dag een grotere nachtmerrie voor de stad.

In welke plaats zit jouw Café?

Zelf heb ik een Cafe/Restaurant in de Oude Stad, Old Market en een Bed&Breakfast in Nabq. De zaken gaan slecht, heel slecht. Normaal hebben we 4 personen personeel in het café/restaurant. Nu hebben we helaas er al 2 moeten laten gaan. Onbetaalde vakantie voor 2 maanden. En wanneer ze terug kunnen komen? Ik wens dat het morgen is, maar helaas. Dat is niet zo. Ook de boekingen voor de Bed&Breakfast lopen terug en worden geannuleerd.

Wat was je eerste gedachte?

We maken ons zorgen, hele grote zorgen. Hoe moeten wij de rekeningen betalen? Wat gebeurt er met ons personeel en hun families? Zij zijn afhankelijk van de salarissen van onze medewerkers. En waarom is de grote vraag? Alsof dit niet ergens anders kan gebeuren? Hoe zit het met de vluchten na 9/11 in Amerika? Binnen 24 uur waren die al weer op gang, terwijl daar duizenden slachtoffers gevallen zijn. De beveiliging in Egypte draait overuren. De elitetroepen van het leger zijn in Sharm-El-Sheikh. Ik zelf heb me geen seconde onveilig gevoeld. Ik voel me veiliger dan in Nederland.  Ik wil niet terug! Ik wil hier blijven! Ik heb mijn leven hier opgebouwd, ik heb mijn werk, mijn bedrijfjes, mijn vrienden en kennissen. Kortom ik leef hier en niet in Nederland.

Wat merk je er nu van in Sharm el Sheikh?

Ik zie mensen op straat, moedeloos rondlopen of zitten. Een oude man huilde en vroeg Miss Sonja hoe kan dit allemaal gebeuren? Wanneer komt er een oplossing? We hebben onze toeristen keihard nodig, meer dan ooit nu! Maar de Egyptische mensen zijn sterk, ze hebben een veerkracht zoals weinig anderen in de wereld! Maar wanneer breekt het touwtje? Of is het toch een elastiekje en veert het terug? Egypte is veilig, Sharm el Sheikh is veilig. Wij wachten op de terugkeer van de toeristen!
Er moeten weer vluchten komen, mensen moeten weer vertrouwen hebben. De Rode Zee wacht op jullie! De Arabische gezelligheid en atmosfeer is hier! Gisteren was de president in Sharm-El-Sheikh, om iedereen een hart onder de riem te steken.

Inmiddels zijn er meer dan 75 hotels gesloten. Zo ook twee Hilton hotels. De hotels die nog open zijn sluiten wel delen af. Zo zijn de zwembaden niet in gebruik. De toeristen die er nog zitten krijgen een upgrade. De bezetting in de grote hotels is nog maar 6%. Dit gaat verkeerd.
Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie