Gemeente-Bodegraven-Reeuwijk

Kinderen de baas in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Basisschoolleerlingen vormen voor één dag kindergemeenteraad en leren politieke besluiten te nemen.
Voor één dag zijn kinderen de baas in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk: op maandag 16 november 2015. Leerlingen van groep acht van verschillende basisscholen nemen deze dag plaats op de stoel van een gemeenteraadslid en leren hoe ze zelf een politiek besluit moeten nemen. Deze ‘Kindergemeenteraad’ organiseert de gemeente samen met Madurodam en ProDemos.

Leren om democratisch te beslissen
Burgemeester Christiaan van der Kamp: “Als raadslid kun je veel invloed uitoefenen op je eigen leefomgeving. Dat is heel waardevol. Door zelf een dag op de stoel van een raadslid te zitten, ervaren ze hoe het is om democratisch tot beslissingen te komen. Hopelijk doen ze daar later iets mee.”

Projecten in de klas voorbereid
De kinderen dragen projecten voor die zij in de weken voorafgaand aan de raadsvergadering in hun klas hebben voorbereid. Tijdens de vergadering nemen de kinderen zelf een politiek besluit over de plannen. Het plan dat de meerderheid van alle stemmen krijgt, wordt door de gemeente uitgevoerd.

Wethouder Martien Kromwijk opent deze speciale dag om 13.10 uur, waarna de kinderen aan de slag gaan. Om 18.00 uur begint de Kindergemeenteraadsvergadering, waar onder leiding van burgemeester Van der Kamp een spannende discussie volgt. Deze moet leiden tot de keuze voor één van de plannen.

Ouders zijn van harte welkom op het gemeentehuis. Andere belangstellenden kunnen de Kindergemeenteraadsvergadering live volgen via de website http://bodegraven-reeuwijk.notubiz.nl/live, net als bij de reguliere raadsvergaderingen.

Nationale Madurodamraad
De kindergemeenteraden vinden plaats in alle provincies van Nederland. Uit de kindergemeenteraden worden 12 ‘Madurodambassadeurs’ gekozen. Deze basisschoolleerlingen vertegenwoordigen hun provincie in Madurodam en Madurodam in hun provincie.

Het College van B en W van Madurodam en de Madurodambassadeurs vormen samen de Nationale Madurodamraad. Madurodam financiert de kindergemeenteraden en de uitvoering van de winnende projecten.

There are no comments

Add yours

X