Gluren bij de buren: Hoe maakt u uw huis duurzaam?

Van Reeuwijk-Dorp tot Waarder, van Bodegraven tot Driebruggen, overal vinden we inwoners die bezig zijn met verduurzaming. In een drieluik van interviews nemen we een kijkje bij deze inwoners. Ze vertellen ons over hun drijfveren, hun toekomstplannen en de vraagstukken waar zij tegenaan liepen. In de Week van de Duurzaamheid de derde editie: Arie Groenveld.




Zonnepanelen op het dak, spouwmuur- en vloerisolatie, HR++-glas. En dat is pas een kleine greep uit de maatregelen die u de afgelopen jaren heeft getroffen? “Dat klopt! Maar daar gingen wel jaren overheen. Voor de duidelijkheid: alleen al een ledlamp of radiatorisolatie kan een verschil maken op je energierekening.”

Die ledlamp is een mooi voorbeeld. Maar u bent verder gegaan dan dat, u heeft zelfs uw hele huis energie-efficiënt gemaakt. “Ik kom uit een tuindersgezin van tien kinderen. Dan ben je zuinig leven gewend. En daarmee bedoel ik niet alleen mijn levensstijl, maar ook met mijn omgeving. En wat ook wel meespeelt: natuurkunde had mijn interesse en ik heb een studie elektrotechniek gevolgd. Ik vind die techniek dus ook erg interessant.”

Het technische verhaal was voor u dus ook wel wat makkelijker dan voor mij als leek? “Misschien wel, maar laten we even spouwmuurisolatie als voorbeeld nemen. Daar moet je wel een bedrijf voor inschakelen. Voor je vloerisolatie ook trouwens. Die heb ik toen wel zelf aangelegd. Maar door de kruipruimte kruipen is geen pretje.” Hij grinnikt, “Dat zou ik toch maar aan een bedrijf overlaten, als ik jou was.”

En dat soort bedrijven inschakelen dan? Dat kost toch enorm veel geld? “Ja, natuurlijk, een investering is nodig. Maar als je het even uitrekent, hè? Ik bespaar in vergelijking met een gemiddeld gezin ongeveer 1200 euro op jaarbasis. Mijn huidige energiejaarrekening komt neer op circa 25 euro per maand.”

Daar kunt u gewoon van op vakantie! “Ja, bijvoorbeeld! En de besparing is pure nettowinst. Daarbij komt nog dat mijn huis gewoon comfortabeler is. Ik kreeg mijn hoekhuis in de winter van 1979 amper warm. Nu zit ik er elke dag warm bij.”

Daarvoor heeft u wel jarenlang allerlei maatregelen getroffen. “Ja, maar ook met kleinere maatregelen kun je al een verschil maken. Mijn zus haar twintig jaar oude koelkast bleek evenveel energie te verbruiken als mijn totale elektriciteitsverbruik. En terugkomend op die ledlampjes: die kosten echt niet zoveel in de supermarkt. Wist je dat een gloeilamp bij dezelfde lichtopbrengst zeven keer zoveel energie verbruikt als een ledlamp?”

Maar ik wil misschien wel een grotere maatregel treffen dan alleen ledlampen plaatsen? “Begin dan met maatregelen als de spouwmuur en dubbelglas. De isolatie van je spouwmuur verdient zich het snelste terug. Uiteindelijk zullen we waarschijnlijk toch samen van het aardgas af moeten. Dan zal je die isolatiemaatregelen ook nodig gaan hebben. Dan kun je nu maar beter alvast beginnen. Anders moet je dat straks allemaal in één keer gaan doen.”

Oké, ik wil wel wat aanpassen. Maar hoe weet ik wat ik in mijn huis kan veranderen? “Afgelopen winters ben ik al bij veel bewoners geweest met een warmtebeeldcamera. Daarmee legde ik warmtelekken in de muren en ramen bloot. Nu ben ik ook officieel energiecoach geworden. Bewoners kunnen met mij of een andere coach een afspraak maken voor een gratis advies over energiebesparing.”

U maakt van uw hobby uw maatschappelijke verdienste. “Als je met pensioen gaat, zoek je naar andere nuttige bezigheden waar je je energie in kunt stoppen. Ik help anderen graag met de kennis die ik heb. Zo draag ik mijn steentje bijdragen aan de energietransitie.”

Energiecoaches

Wilt u ook aan de slag maar weet u niet goed hoe? Wij hebben energiecoaches opgeleid, zoals Arie Groenveld, om woning-eigenaren in onze gemeente hierbij te helpen. U kunt een gratis advies aanvragen via https://gemeente.bodegraven-reeuwijk.nl/energiecoach.

Bron: Gemeente

Ingezonden bericht

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank