Ook knuffels, schoenen en tassen in textielcontainer

blank

“Er mag meer in de textielcontainer dan je denkt.” Dit is de oproep van wethouder Robin Kersbergen. Al jaren vindt heel veel textiel zijn weg naar de containers. In Bodegraven-Reeuwijk zijn dat de kledingcontainers van Sympany. Nederland is één van de koplopers op het gebied van kledingrecycling. Toch wordt er nog een groot deel (55%) bij het restafval gegooid.

blank


De gemeente en de kledinginzamelaar streven naar zo weinig mogelijk textielafval. “In die overige 55%, die nu nog bij het restafval terecht komt, zit veel bruikbaar textiel. Het is jammer dat dit nu nog de verbrandingsoven in gaat.” Kersbergen roept iedereen op om hun oude textiel in een plastic zak en in de kledingcontainer te doen. Of op de ophaaldagen aan de straat te zetten, natuurlijk. “Want in Bodegraven-Reeuwijk kan je je textiel op elk moment kwijt in één van de textielcontainers, maar vier keer per jaar zamelt Sympany textiel ook huis aan huis in. Op vrijdag 25 augustus rijden de inzamelauto’s weer door de gemeente!”

Meer dan alleen kleding
Kledinginzamelaar Sympany geeft aan dat zij voor alle textiel een goede bestemming weet te vinden. Maurits van de Kamp, adviseur Inzameling & Hergebruik bij Sympany: “Textiel is meer dan alleen kleding. Zolang het schoon en droog is, is het goed. Van kleding tot gordijnen, al het textiel is welkom. Zelfs voor knuffels, schoenen en tassen vinden we weer iemand die dit wil gebruiken.”

Per jaar wordt er in Nederland maar liefst 169 miljoen kilo textiel weggegooid. Dat is zonde, want veel van dit textiel kan hergebruikt of gerecycled worden. Tijdens de internationale ‘Earth Overshoot Day’ op 2 augustus riep textielinzamelaar Sympany op om bewust om te gaan met onze textielafvalberg. “Textiel is een grote milieu-belaster. Door het gescheiden in te zamelen is dit het beste voor onze aarde”, vervolgt Maurits van de Kamp. Al dat textiel wordt vervolgens naar een van de vier sorteercentra van Sympany gebracht. “Wij slagen erin om maar liefst 73% te hergebruiken”, zegt Van de Kamp, “dat is het beste voor het milieu. De rest van het textiel volgt de recycling route. Daar worden bijvoorbeeld nieuwe garens of isolatiemateriaal van gemaakt.”

Grote zomerschoonmaak

Maak ruimte in uw kast én draag bij aan een duurzamere wereld door uw oude kleding gescheiden in te leveren bij de textielcontainers in onze gemeente. Kijk op de website van Sympany voor een container bij u in de buurt, sympany.nl.

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank