Reeuwijkers gaan graag oplossingsgericht aan tafel, maar stappen ook naar de rechter

In Nederland is het verboden om te bouwen. Tenzij je hier een vergunning voor krijgt van de gemeente. Aan welke regels je hierbij moet voldoen vind je terug in een bestemmingsplan. Blijf je binnen deze regels, dan heeft de gemeente geen grond om jouw vergunningsaanvraag te weigeren. Maar wanneer je een vergunning krijgt die deze regels grof overschrijdt, dan is er iets aan de hand, vindt de groep bewoners en verenigingen aan de Notaris d’ Aumerielaan en de Groene Ree in Reeuwijk. Daarom dienden zij gistermiddag naast een bezwaarschrift bij de gemeente, ook een verzoek om een voorlopige voorziening bij de rechter in voor een onmiddellijk bouwstop op de ‘Loetje-locatie’.




De bewoners en verenigingen hebben nadrukkelijk niets tegen de bouw van een horecagelegenheid op deze plek. Of het nu Loetje is of een ander, ze juichen het zelfs toe. Toch zijn de huidige plannen te grootschalig en ook nog eens in strijd met het huidige bestemmingsplan.

Het belangrijkste uitgangspunt hierin is namelijk dat er geen verkeer aantrekkende activiteit mag komen op deze plek, want dat kan de smalle en doodlopende Notaris d’ Aumerielaan gewoon niet aan. Natuurlijk stond hier de vorige eeuw ook een horecagelegenheid, maar dat was toen een echt lokaal gebeuren. Bovendien had het verkeer destijds een totaal ander karakter.

De regels zijn duidelijk en stellen dat hier nooit een horecagelegenheid gebouwd mag worden groter dan in totaal 400 m2. Merkwaardig genoeg is er nu een vergunning afgegeven voor een hotel-restaurant dat vele malen groter wordt, waarbij de gemeente alleen heeft gekeken naar de oppervlakte van het restaurant, n.l. 399 m2. De rest is gemakshalve buitenbeschouwing gelaten.

‘Dat klopt niet’, betogen de belanghebbenden. ‘En daarom hebben we er als groep een advocaat gevraagd er naar te kijken. Ook deze van mening dat de afgegeven vergunning niet in overeenstemming is met de vereiste kleinschaligheid’. ‘Een bestemmingsplan moet toch voor iedereen gelijk zijn?’, vult een van de bewoners verbijsterd aan. ‘Bouw je een schuurtje te veel, dan ben je in deze gemeente als inwoner ook aan de beurt!’   

Bovendien steekt het de bewoners dat ze vrijwel niets hebben gehoord vanuit de politieke hoek. Alleen de oppositie heeft belangstelling getoond, maar de coalitie was angstaanjagend stil. En dat terwijl er meer zorgen zijn. Zoals de verkeersveiligheid. Tijdens de zomerweekenden is de laan nu al overvol en bovendien is het van de belangrijkste fietsroutes voor dorpsgenoten naar Gouda.

Daar moet nu echt over gesproken gaan worden, vindt het Burgerinitiatief Reeuwijk. Ondanks een eerder gesprek met de wethouders tast iedereen nog steeds in het duister hoe het nu verder gaat en daarom vinden wij dat deze noodgreep van de groep belanghebbenden ook het moment is om de gemeenteraad eens uit te nodigen voor een goed gesprek in het mooie gebouw van de RZVG.

Om een bij te praten waar we allemaal staan en dan vanuit dit punt oplossingsgericht naar toekomst te gaan kijken. Voor de rest is het afwachten op de uitspraak van de rechter.

Ingezonden bericht

 

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank