Bodegraafse Hans van der Lans TCS Superhero Amsterdam Marathon

Hans van der Lans (49, Bodegraven) is een fervent hardloopfan. Hij is niet zomaar een hardloper. Al sinds 2012 combineert hij zijn passie met een goed doel; het inzamelen van zoveel mogelijk geld voor het VUmc Cancer Center Amsterdam. Jaarlijks loopt hij de Amsterdam Marathon, afgelopen twee jaar als TCS Superhero.
Hardloper met een missie
Via zijn werk in het Olympisch stadion kwam Hans in 2011 in aanraking met de marathon van Amsterdam. Hij vertelt: “Mijn vrouw kreeg in die periode de diagnose kanker. Ook ben ik een goede vriendin verloren aan deze ziekte. Dit, in combinatie met de inspirerende omgeving van het stadion, maakte het voor mij glashelder: ik wil meedoen!”

Meedoen gaat niet vanzelf, legt Hans uit. “De Amsterdam Marathon is niet zomaar een run. De Vumc CCA lopers zijn veelal medewerkers van het VUmc Cancer Center, wat ook het officiële goede doel is van de run. Heel bijzonder dat ik daartussen mag lopen, ik ben één van de weinige outsiders.” Daarnaast is een marathon van 42 km een opgave. “Ik ben geen slanke man, voor de lol ren ik 10 tot 15 km – alle kilometers daarna is een uitdaging.” lacht Hans.

Met zijn deelname en de inbreng van degenen die hem sponsoren hoopt hij een steentje bij te dragen aan kankeronderzoek. “Via één druppel bloed kan tegenwoordig vroegtijdig kanker worden herkend. Met mijn deelname hoop ik zoveel mogelijk geld in te zamelen voor nog veel meer belangrijk kankeronderzoek.”

TCS Superhero
Hans traint in Amsterdam. Eind november start zijn eerste training, gericht op een voorjaarswedstrijd. “Meestal loop ik één halve marathon in het voorjaar” legt hij uit. “In mei start dan mijn volledige voorbereiding op de Amsterdam Marathon.”
Afgelopen jaar mocht Hans namens TCA Superheroes en namens de organisatie voorin starten tussen de echte westrijdlopers van de Amsterdam Marathon. “Normaal gesproken start je in een normaal startvak. Ik stond echter tussen de grote namen met een cape en een startnummer. Heel bizar is dat.”

De organisatie en zijn coaches zijn trots op zijn inzet en verhaal. “Ik loop de Amsterdam Marathon gemiddeld in zo’n 7 uur. Dat is misschien voor anderen geen prestatie, voor mij is het elk jaar weer bijzonder en emotioneel om de finish te halen. Het is zoveel meer dan alleen hardlopen. Natuurlijk heb ik het doel en de ambitie om binnen de 6 uur te finishen, maar dat waar ik voor loop en het feit dat ik überhaupt over die eindstreep kom is voor mij al overwinning genoeg.”

VUmc Cancer Center
Dat het doel van de Amsterdam Marathon dichtbij Hans staat, is duidelijk. “Ik heb de ziekte van dichtbij moeten meemaken. Sommige van mijn naasten hebben de strijd moeten aangaan en soms verloren. Het is voor mij en degenen om mij heen dan ook iets heel speciaals, om dit te kunnen en mogen doen.”

Hans heeft een internationaal beroep en is veel actief in Duitsland. “Via mijn zakelijke netwerk bereik ik veel sponsors. Uiteraard zijn er ook veel vrienden, familie en kennissen die mij graag steunen. Dankzij iedereen die mij op die manier helpt wordt het elk jaar weer mogelijk mee te doen.”

Momenteel bereidt Hans zich voor op de Movember run. Ook de inschrijving voor de Amsterdam Marathon 2016 is gelukt. Wat rest is nu volop trainen en toewerken naar zijn doel. “Komend jaar probeer ik onder de 6 uur te komen en binnen de 6 uur te finishen. Ik richt me in mijn trainingen de komende tijd nog een beetje extra op krachttraining en conditie.”

image001

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie