Stichting BSV bestaat 10 jaar

In 2006 is de stichting Buiten Sport Voorzieningen (BSV) in Bodegraven opgericht voor een periode van 15 jaar. Het doel van de stichting is het beheer en onderhoud van de sportcomplexen in Bodegraven en Nieuwerbrug aan de Rijn. De belangrijkste taak is daarbij het renoveren van de sportvelden.




Voordat de stichting werd opgericht voerden de zes individuele buitensportverenigingen zelf het onderhoud uit en kreeg daarvoor subsidie van de gemeente. Renovatie van de complexen en de velden was een taak van de gemeente. De afspraken waren per vereniging verschillend en het renoveren van de complexen schoof de gemeente steeds voor zich uit. Er was geen geld, onvoldoende kennis en geen ambtelijke ondersteuning. De kwaliteit van de sportvelden was in 2004 zo slecht, dat velden bovengemiddeld door de sportbonden werden afgekeurd. Ook de hekwerken rond de complexen waren vrijwel verdwenen en op de complexen was het vrij spel voor vandalen. Als oplossing werden door de gemeente in 2004 meerdere plannen aangedragen. Een nieuw sportcomplex op Weideveld of in Bodegraven Noord. Maar ook: verenigingen samenvoegen. Dit alles met als doel om extra ruimte te creëren voor woningbouw en daar geld mee te op te halen om de plannen te betalen. Ook was het dan mogelijk om van dat geld het zwembad te renoveren en het Evertshuis op te knappen. We praten over 2004, dus twaalf jaar geleden. Geen van de plannen hielden naar mening van de sportverenigingen rekening met de inzet van vrijwilligers en de identiteit. Daarnaast werd een onwerkbare situatie bedacht met een brug over de openbare weg tussen de velden. Dat bracht de verschillende verenigingsbestuurders bij elkaar, zij namen het initiatief en bedachten een visieplan met de naam: “Op maat voor de Toekomst”. De gemeenteraad ondersteunde deze visie en het beheermodel werd verder uitgewerkt. De stichting BSV nam alle taken voor beheer, onderhoud en renovatie complexen van de gemeente over. Een succesvolle burgerparticipatie zoals tien jaar later blijkt omdat de gemeente daarmee totaal werd ontzorgd. Vrijwilligers van de aangesloten verenigingen vormden het stichtingsbestuur en regelden alles. Alles betekent naast het onderhoud ook nieuwe hekwerken rond de complexen, de aanleg van zes kunstgrasvelden en renovaties/vernieuwing van negen grasvelden. Deze aanleg is vorig jaar afgerond en heeft totaal 2,5 miljoen gekost. Ter dekking van de investeringen heeft de stichting geld geleend die zij met een jaarlijkse subsidie van de gemeente met rente afbetaalt. De verenigingen hebben totaal bijna 5.000 m2 veld moeten inleveren en hun jaarlijkse onderhoudsvergoeding. Daarvoor kregen ze vanaf 2006 wel uitstekend bespeelbare velden terug. Het beheermodel was destijds behoorlijk uniek en meerdere gemeenten hebben dat model met lokale aanpassingen overgenomen. Ook heeft onze fusiegemeente Bodegraven-Reeuwijk inmiddels besloten dit model te gaan hanteren voor alle buitensportverenigingen. Voor de resterende vijf jaar dat de stichting nog bestaat, zal de nadruk liggen op het beheer en onderhoud. Ook kijkt de stichting vooruit naar de situatie na 2020. Alle velden zijn dan gefaseerd weer aan renovatie en vernieuwing toe. Vooruitlopend op de toekomst heeft de stichting alvast een plan van aanpak gepresenteerd aan de gemeente.

Het tienjarig bestaan was aanleiding om alle Bodegraafse en Nieuwerbrugse verenigingsbestuurders, de gemeente, haar vaste adviseur en oprichters van het eerste uur uit te nodigen voor een jubileumbijeenkomst. Naast de huidige portefeuille wethouder L. Leijendekkers was ook de toenmalige wethouder T. van der Schans aanwezig. De jubileumbijeenkomst werd gehouden op afgelopen maandag19 september in de sportkantine van voetbalvereniging ESTO. Stichting voorzitter Han Koevoets nam in zijn toespraak de aanwezigen nog even mee naar het verleden, heden en de toekomst van de buitensport en de wethouder bedankte alle vrijwilligs voor hun jarenlange inzet. De bijeenkomst bood voor de verenigingsbestuurders de mogelijkheid nog eens met gelijkgestemden van gedacht te wisselen over het reilen en zeilen van hun club. De goede onderling verstandhouding is van belang voor samenwerkingen van sportverenigingen en levert een bijdrage aan de sport in onze gemeente.

toespraak-voorzitter-bsv wethouders-feliciteren-voorzitter-bsv-han-koevoets

Door: Han Koevoets, voorzitter stichting BSV.

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie