In het Bonte Varken bestaat 30 jaar: “Een glimlach en aandacht, dat is het belangrijkste”

Het was dertig jaar geleden nog niet zeker of Just en Yvonne – en inmiddels ook Jorn – het restaurant zouden overnemen. Na ‘plussen en minnen afwegen’ met een kloppend hart voor de horeca, hakten ze uiteindelijk de knoop door. De familiezaak was van hen. Just, Yvonne en Jorn Jelluma zijn er nooit meer weggegaan. In het Bonte Varken bestaat 13 februari 30 jaar!




“Als ik maar aan het koken was. Sla-bakjes maken, groenten snijden, ik was altijd al met de horeca bezig” aldus Just. De liefde voor deze sector komt niet uit de lucht vallen. Het restaurant was immers eerst in bezit van zijn ouders. Eigenlijk is In het Bonte Varken dus al meer dan 50 jaar oud. Tussendoor waren er even andere eigenaars, en in 1991 nam het stel het restaurant daadwerkelijk zelf over. Inmiddels is zoon Jorn ook voltijds bezig in het restaurant, en springt dochter Naftha bij waar nodig.

Yvonne en Just bij de opening van In het Bonte Varken.

Uit de tuin

Of er door de jaren heen veel veranderd is? “Just: “Vroeger had je echt hele trouwe gasten; de jeugd heeft het moeilijker om het vast te houden.” zegt hij terwijl hij kijkt naar zijn zoon. Toch blijven veel gasten terugkomen, soms generatie op generatie. “Yvonne kan goed met mensen omgaan” aldus Just. “Een glimlach en aandacht voor je gasten, dat is het belangrijkste.”

Jorn: “Mensen kunnen ook makkelijker zelf koken. Mijn vader moest het uit een boek halen; nu pak ik mijn telefoon voor een recept.” Yvonne: “Mensen gaan ook wereldser eten.” Ze noemt hoe een kiwi vroeger heel bijzonder was. “Of een avocado, dat was exclusief!” aldus Just. “Maar bij ons komt het uit de tuin. Wij proberen zoveel mogelijk streekproducten te gebruiken” vertelt Jorn. De 80-jarige vader van Yvonne draagt zorg voor de volkstuin in Bodegraven.

Met de hand

Wat ze zullen missen van vroeger? “Regeltjes waren er minder.” Net als papierwerk. Yvonne is nu langer bezig met administratie. “Je kan niet meer zonder een administratiekantoor voor sommige dingen. Vroeger deed ik alles nog met de hand, nu op de computer.”

De opening van In het Bonte Varken in 1991.

Vaak genoeg op de schouder getikt

Het restaurant staat bekend om de acties die ze hebben. Voorbeelden zijn het kerstmenu, de mosselavond en een wildavond. “Ik word vaak genoeg op de schouder getikt in de winkel” aldus Jorn. “Mensen zeggen: ‘als er weer iets bijzonders is, laat het even weten.” Vroeger plaatsten Just en Yvonne zo’n één keer per week een advertentie in de krant. Nu gebruiken zij sociale media, waarvoor hun dochter Naftha geregeld wat schrijft. Toch zijn er ook mensen die geen internet hebben. “Die bellen we dan.”

Een andere bekende actie is ‘de koelkast leegeten’. “Dat doen we al 20 jaar.” De allerlaatste zondag voor de zomervakantie kunnen gasten -gasten, géén klanten- langskomen, waarbij het een verrassing is wat ze op hun bord krijgen. “Het kan zijn dat jij vis hebt en je tafelgenoot vlees; maar je weet niet wat je krijgt.”

In het diepe gegooid

Ook zijn er moeilijke tijden geweest in het restaurant. Just heeft in 2013 een maand in het ziekenhuis gelegen. Dit gebeurde net nadat Jorn voltijds in het restaurant kwam werken, kort na een lange reis naar onder andere Zuid-Amerika. “Je wordt wel in het diepe gegooid. Het is niet alleen je collega, maar ook je vader.” aldus Jorn. “We hebben veel hulp gehad van vaste gasten, oud-collega’s en vrienden. Dat is de mooie kant ervan natuurlijk.” Inmiddels gaat het weer goed met het drietal. “Er zijn genoeg mooie herinneringen. We hebben het toch heel lang volgehouden” aldus Yvonne. “Het is echt een drieëenheid.”

Niet stilzitten en een verrassingspakket

Hoe ze het 30-jarig bestaan gaan vieren? “Normaal gesproken deden we elk jaar wat, zoals een meergangen menu op de zaak.” Vanwege corona verzorgen ze in de maand februari een verrassingspakket van 30 euro voor twee personen. “Het jubileum weekend is 12, 13 en 14 februari.” Dan is een 5-gangen menu met wijnarrangement te bestellen. Of ze ooit bang waren dat ze de ’30 jaar In het Bonte Varken’ niet zouden halen door de coronacrisis? “Daar hebben we geen moment aan getwijfeld.” aldus Jorn. “We kunnen alledrie niet stilzitten.” Ze waren tevens de eersten die ‘de afhaal’ organiseerden in Bodegraven-Reeuwijk, in maart. “De 15e moesten we dicht, de 19e begonnen we met afhaal.”

Yvonne: “Ik heb vroeger altijd geleerd: ‘als je 100 gulden verdient; moet er 30 opzijzetten’. We zijn ook 30 jaar bezig; dus je hebt wat vet op de botten.” Die 30 gulden steeds wegzetten is niet voor niks geweest. Het heeft hen symbolisch aan de 30 jaar In het Bonte Varken geholpen.

Door: Anne van Schothorst

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank