Rebo-er van de week: Rina Hampel

Ze komt uit Rotterdam maar woont al sinds 2000 in Bodegraven en wil niet meer weg, is moeder van twee kinderen, staat geregeld op de schietbaan en zet zich breed in voor het dorp. De Rebo-er van deze week is: Rina Hampel.




Naam: Rina Hampel

Leeftijd: 48

Woonsituatie: Samen met haar man en twee kinderen 

Er werden hier fietsen uit voortuinen gestolen en tuinmeubels uit tuinen gehaald

1. Waar kennen mensen jou van?

“Ik denk dat de meesten mij kennen van de Onraadpagina. Dit is een Facebookpagina waar ik ooit met een vriendin mee ben begonnen, om mensen te stimuleren om Whatsappgroepen op de zetten of daar bij aan te sluiten zodat je met zijn allen kunt letten op wat er gebeurt in Bodegraven. Er werden hier fietsen uit voortuinen gestolen en tuinmeubels uit tuinen gehaald, in de Broekvelden waren er zelfs woninginbraken. De gemeente heeft het overgenomen en beheert nu de inschrijvingen van de Whatsappgroepen. Het is er nu ook voor Reeuwijk, Nieuwerbrug Waarder en Driebruggen.”

Hampel doet meer in Bodegraven. “Je kun me ook vooral kennen van de AED’s, ik heb in de werkgroep gezeten om de gemeente hartveilig te krijgen. Ook ben ik van het wijkteam Bodegraven-Zuid, waarmee we ons breed inzetten voor activiteiten in de wijk en veiligheidsacties. Daarnaast doe ik bij BZ&PC veel commissiewerk voor het synchroonzwemmen.”

2. Wat doe je nu in het dagelijks leven?

“Ik ben forensisch onderzoeker, ik werk op een laboratorium. Dan doe je onderzoek naar vuurwapens, munities en schietpartijen. Ik sta ook op de schietbaan, om zelf te schieten en sporen te onderzoeken. Op woensdag ben ik vrij en dan doe ik dingen voor het wijkteam en schrijf ik stukjes voor het zwemmen.”

Wat mij verbaasde toen ik hier net kwam wonen is dat iedereen wel iets van vrijwilligerswerk doet

3. Wat bindt jou aan Bodegraven-Reeuwijk?

“We wonen er sinds 2000, ik ben geen geboren en getogen Bodegraver, ik kom uit Rotterdam.” Maar ze hoeft niet terug naar Rotterdam. “Ik wil hier niet meer weg, ik vind het best een mooi dorp en er zijn betrokken inwoners. Wat mij verbaasde toen ik hier net kwam wonen is dat iedereen wel iets van vrijwilligerswerk doet. Bijvoorbeeld bij de Zustertuin of brandweer. Toen dacht ik: ‘waar halen mensen de tijd vandaan?’ en nu doe ik het zelf ook!”

4. Waar heb je goede herinneringen aan?

“De successen van de Whatsappgroepen: dat er begin dit jaar door die groepen inbrekers zijn aangehouden, ook echt door de bewoners zelf.”

5. Welke (nieuws) gebeurtenis in Bodegraven-Reeuwijk is je het meest bijgebleven?

“Dat ze hier naast de wijk ineens twee Polenhotels wilden gaan bouwen, dat heeft wel voor veel commotie gezorgd in de wijk. Ook de manier waarop dat gegaan is, zoals de communicatie met de gemeente en de inwoners. Wij als inwoners hebben het dan toch voor elkaar gekregen dat de raad tegen die locatie gestemd heeft via een motie. Dat vind ik wel een opluchting. Iedereen snapt dat er een oplossing moet komen voor de huisvestingsproblemen, maar ik weet niet of dit de manier is. Dat er dan moeilijk gedaan wordt over een heg of carport, maar er wel zomaar een hotel voor 1000 mensen geplaatst kan worden.”

6. Welke persoon inspireert jou uit Bodegraven-Reeuwijk?

“Ik denk niet één persoon, maar een combinatie van verschillende personen. Ik heb een vriendin die weduwe is met drie kinderen. Hoe die zich staande houdt, dat vind ik wel inspirerend. Ook de voorzitter van het wijkteam, Marcel Bosch. Hij is veel tijd kwijt aan allerlei dossiers. Daarnaast Renske van Dijk van het Rode Kruis, die zet zich heel intensief in, ook allemaal vrijwillig.

7. Waar kom je graag/favoriete plekken?

“Ik ben eigenlijk een beetje een huismus, ik kom graag thuis”, zegt ze met een lach. “Lekker op de bank met mijn tablet of in de tuin in de schaduw.”

Als er wat is, weten we elkaar te vinden en weten we het beste in elkaar naar boven te halen

8. Waar word je nu blij van in Bodegraven-Reeuwijk?

“Ik word van heel veel dingen wel blij. Gewoon het contact dat ik met bepaalde buren of de wijkteamleden heb. Als er wat is, weten we elkaar te vinden en weten we het beste in elkaar naar boven te halen.”

9. Wat mis je in Bodegraven-Reeuwijk?

“Een Indische toko!” zegt ze overtuigd. “Gewoon lekker een rijsttafel halen of dingetjes om mee te koken. Ik ben van Indische afkomst, maar ik kook niet vaak Indisch hoor, ik eet het vooral graag”, lacht ze.

10. Welke Bodegraven-Reeuwijker verdient er volgens jou een lintje?

“Marcel Bosch, maar hij heeft er al één! Eigenlijk nog wel een buurman; Levi Hogendoorn. Als hij zich in een dossier vastbijt laat hij niet meer los tot hij de onderste steen boven heeft. Maar ik gun heel veel mensen een lintje.”

Dan bedenkt ze zich later nog iemand die ze “echt in het bijzonder” een lintje gunt. “Ik gun Michelle van der Woude van BZ&PC echt een lintje. Zij is de voorzitster van de synchroonzwemafdeling en naar mijn idee ook de kracht achter het synchroonzwemmen bij BZ&PC. Ze doet dit geheel vrijwillig en krijgt daar dus geen vergoeding voor. Zij rijdt meerdere malen per week van haar woonplaats Rotterdam naar Bodegraven om daar ‘haar meiden’ te trainen, maar ook om overleggen en vergaderingen voor te zitten voor de afdeling synchroonzwemmen. Zij doet dit geheel belangeloos. Met haar enthousiasme weet zij elk seizoen weer de zwemsters, trainsters en andere vrijwilligers van de synchroonzwemmen te enthousiasmeren en BZ op de kaart te zetten”, aldus Hampel.

11. Denk je dat je ooit zult verhuizen uit Bodegraven-Reeuwijk?

“Ik denk het niet, nee. Ik zie me hier wel oud worden met Arjan. Mijn kinderen trekken misschien wel naar de grote stad waar wij vandaan zijn gekomen.”

12. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?

“Ik zou toch meer kennis mijn gemeentehuis in halen en niet overal bureautjes voor inhuren. Elke keer als er nu iets speelt wordt er een extern bureau ingehuurd dat dan moet assisteren, terwijl het mij handiger lijkt als je al die kennis zelf in huis hebt en houdt. Bijvoorbeeld zoals bij de groene erfafscheidingen, daar wordt dan nu een extern bureau voor ingehuurd. Straks met de energietransitie moet er ook veel gebeuren, en als er dan steeds een extern bedrijf ingehuurd moet worden ben je veel geld kwijt.”

Door: Anne van Schothorst

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank