Wim Karssen Gast uit de Streek bij BR6

BODEGRAVEN – De huidige coronapandemie wordt wel de ernstigste crisis na de tweede wereldoorlog genoemd. Er zijn ook duidelijke overeenkomsten tussen beide, zoals de avondklok en het verstoorde onderwijs, maar zonder de huidige problemen te willen bagatelliseren, ging het er tijdens de Duitse bezetting van ons land toch echt veel heftiger aan toe.




De nu 85 jarige Wim Karssen is daar als jongeman ooggetuige van geweest. Als ‘Gast uit de Streek’ doet hij er verslag van alsof het gisteren is gebeurd. Wim wordt als oudste zoon in een gezin van 6 kinderen geboren op de hoek van de Wilhelmina- en de Prins Hendrinkstraat boven de zaak van zijn ouders; een boek-  fotografiehandel…. en meer. De lagere schooljaren worden volledig gedomineerd door de oorlog,

Verzet

Zijn vader Cornelis Karssen, in die tijd niet alleen ondernemer, maar ook hoofdredacteur en uitgever van het Bodegraafse Nieuws- en advertentieblad. In zijn redactionele bijdragen ontpopt hij zich als een fervent tegenstander van Hitler en slaat hij met argusogen zijn furore in Duitsland gade. Het wekt dan ook geen verwondering als de krant in 1941 door de bezetters wordt verboden. Hij zet deze echter illegaal voort met een aantal medestanders, onder de naam ‘De Kroniek van de week’ met als motto: ‘ Vrijheyt en is om gheen gelt te coop ‘.

Dat dit een gewaagde onderneming is, blijkt uit het feit dat hij tijdens de oorlog tot twee maal toe   gearresteerd is. De eerste keer in 1942 wordt hij voor 8 maanden gedetineerd als gijzelaar in het Brabantse St. Michielsgestel. De tweede keer enige dagen voor de bevrijding als hij naar buiten rent met de helaas wat te voorbarige mededeling: ‘Hitler is dood, wij zijn vrij’.

Hij wordt direct opgepakt en naar Gouda overgebracht, waar hij gevangen gezet wordt bij het Stadhuis aan de Markt. Gelukkig weet hij snel dank zij de hulp van het verzet te ontsnappen. Gedateerd op vrijdagavond 4 mei, verschijnt de Kroniek met een kort maar euforisch extra bevrijdingsbulletin.

Na de oorlog

Na zijn middelbare schoolopleiding loopt Wim enige tijd stage in een boekhandel in Baarn. Tevens volgt hij een aantal aanvullende opleidingen. Vervolgens volgt hij zijn vader op in het familiebedrijf en neemt hij het redacteurschap van de Kroniek over, die na de oorlog nog t/m 1974 verschijnt. Hierin schrijft hij met verve vooral over gemeentepolitiek. Daarnaast vervult hij een aantal maatschappelijke, bestuurlijke functies, zowel lokaal als landelijk.

Eind 2000  houdt Wim het voor gezien en geeft hij het stokje door aan  de volgende generatie. Na het overlijden van zijn vrouw staat hij er alleen voor. Mede dank zij zijn uitstekende gezondheid weet hij zich goed te redden. Tijdens het interview vertelt Wim heel levendig nog veel meer over de geleden ontberingen tijdens de oorlog, zoals de hongerwinter. Ook wordt het wel en wee in de loop der jaren van het familiebedrijf aangestipt.                                          

 Dit alles te beluisteren in het BR6 radioprogramma ‘Gast uit de Streek’ van maandag 3 mei,  om 20.00 u, met herhalingen op dinsdag 4 mei om 22.00 u en zondag 9 mei om 19.00 u.

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank