“Alles van waarde is kwetsbaar”

Waar de discussie over het Evertshuis de laatste jaren bijna uitsluitend over geld ging, daar willen Jackie van der Vlis, directeur/programmeur Evertshuis, en cultuurwethouder Odd Wagner het vooral over de inhoud hebben. En over de waarde van cultuur. De wethouder: “Nederlands dichter Lucebert schreef in het gedicht ‘De zeer oude zingt’ de regel ‘Alles van waarde is weerloos’. Cultuur is de drager van de samenleving en daarom van grote waarde. Daar moet je extra zuinig op zijn. Met het Evertshuis hebben wij een sterke ruggengraat voor cultuur in deze gemeente. De politiek moet straks beslissen of je die ruggengraat wel of niet wilt behouden. En als ze ja zeggen, dan komt nog de vraag hoe we tot dat behoud kunnen komen. Dat proces is de belangrijkste uitdaging.”




Aan het team, bestuur en vrijwilligers van het Evertshuis zal het niet liggen om de route te vinden naar dat behoud. Er is sprake van een klein, enthousiast team medewerkers voor organisatie en beheer. Vijf personen die gezamenlijk nog geen drie fulltime krachten vertegenwoordigen. Jackie van der Vlis is sinds 1 november vorig jaar directeur/programmeur en was daarvoor al ruim 4 jaar bestuurslid van het Evertshuis. Zij kent de discussie van de laatste jaren. “De kracht van het Evertshuis zit in de inhoud. We hebben het al jaren over geld en daardoor wordt je murw geslagen. Het kost ook veel energie als je niet weet wat je toekomst is. We zien kansen; verbetering is echt mogelijk. Wij zijn als team volop met de inhoud bezig om het Evertshuis meer in de kijker te zetten.”

Naast de programmering van het theaterprogramma is het team bezig met het initiëren van extra activiteiten. “Zie de succesvolle filmmarathon dit weekend en de animo voor de Ladies Night, waar we ruim 400 dames verwachten. Er zijn ideeën voor grote en kleinere evenementen. We willen ook bij de inwoners verhalen ophalen en dan kijken of we daar iets mee kunnen doen. Er zijn allemaal activiteiten her en der in deze gemeente die mogelijk hier een plek zouden kunnen vinden, denk aan dansscholen, bijeenkomsten van vrouwen van diverse oorsprong, noem maar op. Ik spreek ook met allerlei partijen om relaties op het gebied van cultuur en sociaal terrein aan te gaan. Het Evertshuis is naast cultuurhuis ook die ontmoetingsplaats. Mede dankzij de inpandige bibliotheek komen hier jaarlijks meer dan 125.000 inwoners. Dan heb je die basis voor een bruisend sociaal-cultureel centrum, beter gezegd: Een ‘Huis voor Allen’.”

Het Evertshuis verbindt en activeert

Volgens Van der Vlis beschikt het Evertshuis over prima faciliteiten om die taken als sociaal-cultureel centrum te vervullen. “We zijn zowel organisator als beheerder. We organiseren zo’n 200 culturele activiteiten per jaar. Dat zijn zeker niet alleen de voorstellingen in de theaterzaal. Neem de BRAVO-activiteiten voor de jeugd, de Kunstbus en Operabus, de tentoonstellingen, er hangt kunst, er zijn muzikale sessies, culturele speurtochten etc. Daarnaast bieden wij onderdak aan verenigingen en organisaties. We zitten op ruim 1000 verhuringen per jaar. Er worden muzieklessen en cursussen gegeven, jongeren kunnen hier rustig studeren, er is horeca om samen iets te drinken of te eten, er is het Klantcontactcentrum en in dit huis zitten SAM, het Sociaal Team, Sport en Welzijn, Vluchtelingenwerk en Mozaïek Wonen. Het Evertshuis verbindt en activeert. Dit dorps- en cultuurhuis is voor alle inwoners van aanzienlijke waarde.”

Odd Wagner haakt in: “We moeten die waarde vertalen in politieke besluiten. Waarbij ik op voorhand zeg dat het onmogelijk is om cultuur in geld uit te drukken.” In de strandstoelsessie werd berekend dat de sportvoorzieningen in Bodegraven-Reeuwijk de inwoner gemiddeld 80 euro per jaar ‘kosten’ en dat voor een fractie van dat bedrag cultuurvoorzieningen kunnen worden behouden. Maar de wethouder wil daar niet teveel naar kijken. “We zullen moeten omdenken ofwel denken in kansen in plaats van in problemen. In coronatijd had de cultuursector het extra moeilijk en nu kan de cultuur weer middenin onze samenleving staan. Daar heb je in onze gemeente een goed cultuurhuis voor nodig. Dat betekent niet dat ik andere cultuurfaciliteiten in deze gemeente op achterstand wil zetten. Integendeel, we moeten juist proberen om De Brug, Wierickehuis, Custwijc, De Kaag, Amicitia, maar ook de jongerencentra De Zon en Loose End hun eigen rol te laten vervullen en waar mogelijk complementair aan elkaar te maken. Natuurlijk moet het Evertshuis kostenefficiënt zijn. Maar laten we kijken naar de functionaliteiten en waarde. Niet sec naar het geld. Vergeet niet het draagvlak voor dit huis, gelet op de ruim 3000 handtekeningkaarten die zijn verstuurd om het Evertshuis te behouden. Dat is breed gedragen draagvlak, want die kaarten kwamen uit alle hoeken en geledingen van deze gemeente.”

Schatplichtig aan notaris Everts én aan inwoners

Jackie van der Vlis: “Notaris Everts heeft met zijn donatie een mooie faciliteit voor Bodegraven en nu Bodegraven-Reeuwijk mogelijk gemaakt. Je kunt zeggen dat wij hem schatplichtig zijn, maar ik zou vooral willen zeggen dat we onze inwoners schatplichtig zijn om het Evertshuis te behouden. Want het is ‘ons huis’ geworden. We hebben ambitie om dit huis verder te versterken. We gaan een groter en diverser publiek aantrekken. We zetten in op een krachtigere dorpshuisfunctie. We komen met nieuwe initiatieven zoals middagprogrammering en met events met zeggingskracht voor dorp en regio. We willen meer commerciële partijen binnenhalen. Ik ben sinds 1 november de nieuwe directeur van het Evertshuis en heb er het volste vertrouwen in dat het goed komt met dit cultuurhuis.”

Terug naar kernvraag

Bij de brainstormsessie was de centrale vraag ‘waarom dit cultuurhuis?’ Wethouder Odd Wagner: “Het is goed om naar die kernvraag terug te gaan. Deze sessie kan het draaipunt in de discussie vormen. We hoeven van het Evertshuis geen Tesla te maken, een auto met alles erop en eraan. Dat kan ook een betaalbare elektrische auto zijn, die je eveneens van A naar B brengt. Maar zonder auto staan we aan de kant en komen we nergens.”

Op de vraag of het niet chiquer zou zijn geweest om met de brainstormsessie te wachten tot de nieuwe gemeenteraad is gekozen en het nieuwe college is gevormd, antwoordt de wethouder: “Het besluit hangt nu al zo lang in de lucht, we willen graag dit jaar nog duidelijkheid verschaffen. Dat zijn we aan iedereen verplicht. En het is de nieuwe raad die straks op basis van een goede kerndiscussie tot een besluit kan komen.”

Foto’s: Danny de Vries

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank